Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parchetul General spune că Lazăr nu a clasat un dosar al lui Iohannis

adevarul.ro
augustin lazar

Parchetul General a transmis, marți, printr-un comunicat de presă, un punct de vedere privind cazul semnalat de Antena: un document semnat de Augustin Lazăr în care se vorbește despre clasarea unui dosar în care era vizat Klaus Iohannis.

  • Context: Antena 3 a publicat, luni seară, o adresă oficială emisă la câteva zile după alegerile prezidențiale din 2014, semnată de Augustin Lazăr, la acea vreme procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, în care se face referire la dispunerea clasării unui dosar în care era vizat Klaus Iohannis.

„Dosarul nr. 595/P/2014  al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, privind formularea unui denunţ îndreptat împotriva domnului Klaus Werner Iohannis, a fost repartizat unui procuror care l-a şi soluţionat la data de 20.11.2014.

Adresa de comunicare a soluţiei a fost semnată de procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, în virtutea funcţiei de conducere şi în exercitarea atribuţiilor de reprezentare a unităţii de parchet. În acea perioadă domnul Augustin Lazăr îndeplinea funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Soluţia a fost comunicată petentului de către agentul poștal, prin înmânare personal şi sub semnătură, existând în acest sens la dosar dovada de primire întocmită în data de 28.11.2014. În adresa de comunicare este indicată calea legală expres prevăzută în Cpp şi termenul în care petentul ar fi avut posibilitatea să atace soluţia în situaţia în care ar fi considerat-o nelegală.

Toate aceste precizări sunt necesare în contextul în care se urmăreşte, prin lansarea de informații false şi afirmații calomnioase, acreditarea ideii că procurorul general Augustin Lazăr nu ar fi spus adevărul atunci când a afirmat că nu a soluţionat niciun dosar privind pe domnul Klaus Werner Iohannis. În realitate, soluția a fost dată de către procurorul de caz prin ordonanță, iar ulterior soluția a fost comunicată reclamantului printr-o adresă semnată de procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

În mod voit intenționat și tendențios, unele instituții media încearcă să creeze confuzie între cele două etape/documente, urmărind dezinformarea opiniei publice, în condițiile în care, în data de 9 ianuarie 2019, Biroul de informare şi relaţii publice a emis un comunicat de presă în care a prezentat toate aceste informaţii. În plus, concluziile Raportului Inspecției Judiciare 7996/IJ/1972/DIP/2018 din data de 8 ianuarie 2019 evidențiază aceeași situație de fapt, precizând că în toate cauzele penale în care au fost emise soluții pe fond referitoare la domnul Klaus Werner Iohannis au fost respectate termenele rezonabile de soluționare, iar procurorii au procedat la verificarea competenței de instrumentare în condiții de celeritate.

Din expunerea faptică și cronologică a dosarului menționat anterior, reiese cu claritate faptul că soluția a fost dată de un alt procuror și nu de domnul Augustin Lazăr, care – în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia în anul 2014 – a semnat doar adresa de comunicare a soluției către reclamant, semnarea corespondenței de acest tip fiind atribuție de serviciu a conducătorului unității de parchet”, a transmis Parchetul General.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.