Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parcul din fața Ateneului Român va purta denumirea 'Grădina Mariana Nicolesco'

bucuresti.travel
ateneul roman

Comisia de atribuire de denumiri a Municipiului Bucureşti a avizat favorabil vineri propunerea ca spațiul din fața Ateneului Român să poarte denumirea „Grădina Mariana Nicolesco”, informează Mediafax.

Comisia de atribuire de denumiri a Municipiului Bucureşti a avizat favorabil vineri, 20.01.2023, propunerea ca spațiul din fața Ateneului Român să poarte denumirea “Grădina Mariana Nicolesco”, anunță Prefectura Capitalei.

„Demersurile în acest sens au fost demarate de prefectul Toni Greblă, având în vedere faptul că istoricul de artă și criticul Radu Varia, soțul regretatei soprane Mariana Nicolesco, una dintre marile voci ale lumii, s-a adresat Instituției Prefectului – Municipiul București și a solicitat sprijin în vederea atribuirii numelui celebrei artiste unui spațiu din Capitală. Totodată, propunerea a fost susținută de academicianul Ioan – Aurel Pop, președintele Academiei Române. În exercitarea atribuțiilor ce revin Prefectului în conformitate cu actele normative în vigoare, Prefectura Municipiului București a solicitat Consiliului General al Municipiului București (CGMB) și Primarului General să sprijine aceste acțiuni întrerprinse în memoria regretatei artiste și să analizeze oportunitatea adoptării unei Hotărâri a CGMB prin care să fie atribuit numele sopranei Mariana Nicolesco parcului din fața Ateneului Român”, conform comunicatului de presă.

Avizul favorabil al Comisiei pentru proiectul de hotărâre al Consiliului General al Municipiului București, având ca obiect atribuirea denumirii „Grădina Mariana Nicolesco spațiului public situat la intersecția dintre Piața George Enescu, strada Episcopiei și strada Benjamin Franklin, sector 1”, urmează să intre în dezbaterea CGMB. Comisia de atribuire de denumiri este formată din 5 membri, specialişti din domeniile istoriei, etnografiei, geografiei, lingvisticii sau artei, potrivit Ordonanței nr. 63/2002.

„Având în vedere cariera internațională deosebită a Marianei Nicolesco, impresia puternică pe care a stârnit-o la nivelul scenei publice, culturale și sociale trecerea la cele veșnice a celebrei soprane, am considerat oportun să fac toate demersurile necesare în amintirea acestei stele a lumii lirice internaționale, fiind convins că asemenea artiști sunt de nepreţuit şi de neînlocuit. Atribuirea numelui său parcului din fața Ateneului Român va aminti pentru eternitate legătura specială a ‘Divei Divine’ cu acest edificiu-simbol al culturii române”, a afirmat prefectul Toni Greblă.

Ateneul Român a fost gazda primului concert pe care soprana Mariana Nicolesco, supranumită Regina della Scala, Regina del Belcanto și Diva Divină, l-a susținut după revenirea în România, în 1991, după succese pe marile scene ale lumii. În același an, distinsa artistă a primit titlul de Cetățean de Onoare al Bucureștiului, fiind prima personalitate recompensată cu această distincție, după Revoluția din 1989.

Membră de Onoare a Academiei Române din 1993, soprana Mariana Nicolesco a fost decorată și cu Ordinul “Steaua României” în grad de Mare Cruce, pentru întreaga sa carieră.

De asemenea, de-a lungul anilor, pe scena Ateneului Român, Mariana Nicolesco a susținut numeroase Recitaluri și Concerte, promovând și tinerele talente lirice formate la Cursurile sale de măiestrie artistică din cadrul Manifestărilor Darclée, pe care le-a creat și la care au participat peste 3.000 de artiști din 50 de țări.

Mariana Nicolesco a susținut și activitatea artistică a Filarmonicii “George Enescu”. În acest sens, a donat un pian de concert Steinway și a comandat, în Germania, fabricantului original al orgii Ateneului piesele necesare pentru restaurarea acesteia.

Ateneul Român este, totodată, edificiul în care Mariana Nicolesco a putut fi elogiată de public pentru ultima oară, după trecerea sa în eternitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.