Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Părerea experților: Cine va câștiga alegerile din SUA

Alegerile din SUA afectează, unde se confruntă republicanul Donald Trump și democrata Hillary Clinton, nu doar soarta americanilor ci și a lumii întregi. De aceea, vă prezentăm și noi un rezumat al analizelor statistice care încearcă să prefigureze rezultatele.

1. Cine va lua mai multe voturi

În SUA se fac în mod curent un număr mare de sondaje (deși unele pe eșantioane mai degrabă mici). Pornind de la acestea, mai multe site-uri construiesc medii ale sondajelor și, pe baza acestora, fac predicții.

Conform RealClearPolitics, Avantajul lui Hillary Clinton asupra lui Donald Trump este de 1,8%.

content-image

FiveThirtyEight, site-ul fondat de Nate Silver dă, un avantaj ceva mai mare, de 3,1 %.

content-image

Dar cel mai mare avantaj în dă Huffington Post, un site cu simpatii fată de Partidul Democrat.

content-image

 

Scăderea în popularitate a lui Hillary Clinton, vizibilă în toate graficele, pare a se datora, cel puțin parțial, apariției unei noi serii de email-uri despre care FBI a spus, inițial, că ar putea duce la reluarea unei investigații împotriva candidatei democrate la președinție.

Dar cetățenii americani nu își aleg președintele în mod direct prin intermediul unor lectori aleși la nivel de stat. Majoritatea statelor, adică toate cu excepția Maine și Nebraska) aplică un sistem în acre câștigătorul alegerilor în respectivul stat primește toate voturile electorale. Asta adaugă un nou nivel de complexitate. Așadar...

Cine va câștiga voturile electorale

Huffington Post spune că șansele lui Hillary sunt de 99%. Cifra e cam mare iar Nate Silver, citat de RCP, a comentat chiar că un asemenea model de interpretare nu trece testul bunului simț.

Fivethirtyeight, site-ul lui Silver îi dă democratei o șansă de 66.9 % v3 33% pentru Trump (restul fiind șansa unui din candidații de pe locurile 3 și 4).

RCP nu oferă o predicție numerică dar puteți găsi acolo o hartă a statelor în funcție de probabilitatea de a vota cu unul sau altul dintre candidați. Observați numărul mare de state gri, așa zisele "toss-up states" la care șansele celor doi sunt aproximativ egale.

content-image

 

În sfârșit, pe piața predicțiilor, Clinton este dată favorită cu o cotă de aproximativ 9:1.

content-image

Alți factori

Mai sunt și factori care nu țin strict de opinia populației ci mai degrabă de intensitatea și onestitatea acestei opinii.

Unul dintre aceștia este mobilizarea la vot. Aici Hillary Clinton a lucrat cu diverse organizații locale, în special intre minorități, și are un avantaj major în fața lui Trump. Puterea sa s-a văzut la votul "în avans" când populația Latino a venit la vot în număr record. În Nevada (unde majoritatea votează în avans și unde se pot calcula câți alegători sunt înregistrați ca simpatizanți ai republicanilor și democraților) se prefigurează a fi net favorabil către Clinton ceea ce sugerează o prezență la vot mai mare a democraților decât sugerează sondajele și la nivel național. În schimb Trump, după toate probabilitățile, are o mașina de vot mai slabă decât alți candidați republicani înaintea sa, deoarece o bună parte din structurile de partid îl antipatizează.

Pe de altă parte poate exista o spirală a tăcerii, o atitudine prin care simpatizanții lui Trump se feresc să recunoască cu cine vor vota. O parte din acest fenomen poate fi estimat. Știm că după ce Trump sau Clinton sunt confruntați cu o dezvăluire sau fac o boacănă, sprijinul pentru ei scade. Se estimează că nu e vorba de o evoluție a opiniei, ci pur și simplu, susținătorii nu mai recunosc o vreme cu cine votează. Aceste variații pot fi sub o formă sau alta, corectate în modelele predictive. Dar dacă rușinea alegătorilor lui Trump este mai adâncă, alegerile ar putea livra o surpriză.

Adăugați la acest mix și existența unui număr relativ mare de nehotărâți.

 

Punând cap la cap toate informațiile, rezultă că Hillary Ckinton este favorita certă, ba poate chiar spera la o victorie majoră. Dar ... ar fi o prudent ca, la încheierea votuyrilor, să nu spună "Bill, dragostea mea".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.