DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Părintele Florian Boitan a fost înmormântat miercuri: slujba fiind oficiată în Biserica Delea Veche

basilica.ro
parintele florian boitan

Părintele profesor Florian Boitan a fost înmormântat miercuri, în Capitală. Slujba a fost oficiată în Biserica Delea Veche, locaş de cult unde clericul a slujit în ultimii 41 de ani.

A format numeroase generaţii de preoţi, a diortosit şi alcătuit texte liturgice, dar cel mai mult a iubit slujirea. Şi Dumnezeu i-a rânduit 68 de ani de preoţie, scrie Basilica.ro.

„Trăind în viaţa monahală am fost impresionaţi în primul rând de monahii pe care i-am întâlnit în mănăstiri, de exemplele pustnicilor şi ale călugărilor, de figurile mari ale intelectualilor de altădată, dar pot să vă spun că în cei 20 de ani de arhierie nu am cunoscut un om mai devotat, nici din tagma monahală, nici din cea preoţească, slujirii sacerdotale”, a spus Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului.

Preasfinţia Sa a evidenţiat că, în ultimii ani, părintele Boitan a slujit Sfânta Liturghie în fiecare zi.

„L-am întrebat: Părinte, de unde vă vine seninătatea aceasta şi limpezimea minţii? El mi-a răspsuns: Copile, niciodată nu am încetat a sluji Sfânta Liturghie”.

content-image

„S-a distins în timpul activității pastoral-misionare și catehetice-liturgice printr-o aplecare deosebită spre săvârșirea sfintelor slujbe, potrivit rânduielilor bisericești, cu preocupări multiple în cercetarea liturgică, diortosirea textelor liturgice și chiar prin contribuția la alcătuirea unor slujbe (ca, de pildă, slujba Sfântului Mare Mucenic Lup – prăznuit la data de 23 august, sau rânduiala Sfintei Liturghii a Darurilor Înainte Sfințite – cu arhiereu)”, a menţionat Patriarhul Daniel în mesajul său.

Pr. Florian Boitan

A trecut la cele veșnice la vârsta de 90 de ani. Regretatul profesor a fost distins în 1996 cu Crucea Patriarhală.

În perioada 1970-1980 a fost membru al Consistoriului Eparhial, iar în perioada 1980-1982 a fost inspector bisericesc eparhial. Între anii 1982-1986, a deținut postul de președinte al Consistoriului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Între anii 1982 – 2006, a ocupat postul de profesor la catedra de Liturgică-practică a Seminarului Teologic Ortodox din Bucureşti, predând disciplinele Tipic bisericesc, Teologie liturgică, Omiletică, Catehetică și Administrație bisericească. Între anii 1986-1988, a ocupat și postul de director al Seminarului Teologic Ortodox Nifon Mitropolitul din București.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.