Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Părintele Ioan Dură a primit Crucea Patriarhală. Preoteasa Christina Dură, distinsă cu Medalia Anului Omagial 2020

www.wikipedia.org
biserica ortodoxa

Mitropolitul Europei Occidentale i-a înmânat duminică Părintelui Ioan Dură, Protopopul Țărilor de Jos, Crucea Patriarhală pentru clerici, acordată de Părintele Patriarh Daniel „ca semn de prețuire pentru activitatea sa îndelungată, rodnică și folositoare bisericii și societății”.

Ceremonia de înmânare a avut loc la parohia „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam/Rotterdam, prima parohie românească din Țările de Jos, înființată de Părintele Ioan Dură.

Cu acest prilej, comunitatea a serbat-o și pe Sfânta Parascheva, a cărei sărbătoare a căzut anul acesta într-o zi lucrătoare a săptămânii.

După ce a oficiat Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Iosif i-a înmânat parohului distincția, spunând că este un omagiu adus „celor 40 de ani de activitate pastorală, de jertfă preoțească”. Ierarhul a subliniat cele mai importante repere din activitatea protopopului Țărilor de Jos.

Ierarhul i-a înmânat și doamnei preotese Christina Dură, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, „Diploma Omagială în Anul Omagial al Pastorației Părinților și Copiilor” și Medalia omagială a Anului 2020, cu icoana Sfinților Dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana.

Distincția i-a fost acordată pentru promovarea și susținerea valorilor creștine, a familiei și a activităților filantropice.

Părintele Ioan Dură a vorbit despre roadele duhovnicești dobândite în cele patru decenii de slujire și despre împlinirile activității sale de preot misionar, duhovnic, ctitor de parohii și istoric al Bisericii.

Parohul i-a înmânat Înaltpreasfințitului Părinte Iosif „Medalia aniversară – 40 de ani” a Parohiei Sf. Grigorie Teologul și bulbi ai lalelei denumite „Doamna Maria Brâncoveanu”, prima specie de lalea olandeză care poartă în mod oficial un nume românesc.

Din partea Asociației Femeilor Ortodoxe Române „Doamna Maria Brâncoveanu” a parohiei i-a mai oferit Mitropolitul Europei Occidentale Medalia „Doamna Maria Brâncoveanu”,  iar copiii școlii parohiale i-au oferit un buchet de flori și desene realizate de ei.

Parohia Sf. Grigorie Teologul din Țările de Jos sărbătorește anul acesta patru decenii de existență.

Părintele Protopop Ioan Dură are 76 de ani și s-a născut la Fedeleșoiu, în județul Vâlcea. În iunie 1977, Părintele Ioan a obținut titlul de „Doctor în Teologie” al Universității din Atena cu calificativul „Excepțional”, fiind, la momentul respectiv, cel mai tânăr doctor în teologie al Bisericii Ortodoxe Române.

În iunie 1985, Universitatea Catolică din Louvain i-a acordat titlul de „Doctor în Științe Teologice și Religioase” cu calificativul „Mare distincție”, fiind astfel primul teolog ortodox român care a obținut doctoratul la Facultatea de Teologie din cadrul acestei prestigioase universității.

A fost primul profesor de religie ortodoxă în școlile de stat belgiene.

În 1980, la Catedrala Patriarhală, a fost hirotonit preot pe seama primei parohii ortodoxe române din Țările de Jos: în parohia „Sfântul Grigorie Teologul” au fost înființate prima bibliotecă românească (2001), prima școală parohială românească (2011), primul muzeu al unei parohii ortodoxe române (2015), prima asociație a femeilor ortodoxe române ,,Doamna Maria Brâncoveanu’’ (2016).

A înființat 20 de parohii ortodoxe, nouă în Țările de Jos, nouă în Belgia Flamandă și două în Belgia francofonă.

Părintele Ioan Dură a redactat și editat, în perioada 1982-1998, revista „Mărturie ortodoxă”, prima publicație în limba română apărută în Țările de Jos. Este autor de cărți, precum și a multor studii și articole, note, comentarii, recenzii, omilii și traduceri, publicate în România; iar în străinătate, a unor studii și articole publicate în limbile română, franceză, greacă și engleză.

Parohul și preoteasa Christina, originară din Grecia, au șase copii și șapte nepoți.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.