Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Părintele Noului Val în cinematografia sovietică, regizorul Marlen Huţiev, a murit la vârsta de 93 de ani

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Regizorul Marlen Huţiev, realizatorul unor filme cult în anii '1960 şi părintele Noului Val în cinematografia sovietică, a decedat la Moscova, la vârsta de 93 de ani, a anunţat marţi Uniunea Cineaştilor din Rusia, potrivit AFP, relatează Agerpres.

Citește și: Serviciile de informații, MAI și MApN, Comitet Operativ pentru vizita Papei Francisc

"A avut o viaţă plină de dramă şi bucurie", a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a Uniunii, Tatiana Nemcinskaia.

Născut în 1925 în Republica Sovietică Georgiană dintr-un tată comunist, ucis mai târziu, în timpul epurărilor staliniste, şi o mamă aristocrată, Marlen (acronim format de la Marx şi Lenin) a realizat numeroase filme care vor forma baza Noului Val sovietic din perioada de dezgheţ politic care a urmat morţii lui Stalin în 1953.

"Primăvară pe strada Zarecinaia'', lansat în 1956, anul în care Nikita Hruşciov a lansat raportul referitor la cultul personalităţii lui Stalin, este un film care frapează prin realismul poveştii unei tinere profesoare, care soseşte într-un oraş de provincie pentru a preda cursuri la seral muncitorilor.

Cu peste 30 de milioane de spectatori în cinematografe, pelicula a devenit un adevărat film cult în URSS.

''Avanpostul lui Ilici', realizat opt ani mai târziu, devenea ''filmul emblematic al dezgheţului, care surprindea prin noua tonalitate şi întrebările despre viaţă pe care le formula'', rememorează cineastul rus Pavel Lunghin

''Huţiev a revoluţionat cu siguranţă lumea în care trăiam'', a adăugat regizorul peliculei ''Taxi Blues'' (premiul pentru regie la Cannes în 1990), a cărui familie era apropiată de cineast.

Marlen Huţiev ''a fost un mare romantic'', spune cineastul rus Timur Bekmambetov, cel care a regizat ''Night Watch'' (2004).

''Huţiev este astăzi farul noii generaţii de regizori ruşi, sinceri şi direcţi'', a declarat pentru AFP Bekmambetov, unul dintre puţinii cineaşti ruşi care lucrează la Hollywwod.

Preşedintele Vladimir Putin a prezentat condoleanţe după vestea morţii cineastului ''eminent'', a anunţat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.