Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Părinții unui criminal minor, condamnați la închisoare: Cadourile primite de Crăciun l-au ajutat să comită masacrul

parinti condamnati inchisoare

Doi părinți  iubitori, care i-au făcut cadou fiului lor, de Crăciun, un pistol Sig Sauer de 9 mm, au fost condamnați la câte 15 ani de închisoare, după ce copilul lor a unic patru copii și a rănit alți șase elevi și un profesor. Băiatul a fost condamnat și el la închisoare pe viață.

 

Copilul soților Jennifer și James Crumbley a ascuns arma primită cadou de la părinții săi, a încărcat rucsacul cu 50 de cartușe și a dus-o cu el la școală, unde a ucis două fete și doi băieți, cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani și a rănit alți șase elevi și un profesor. Ethan, deși minor, a fost condamnat la închisoare pe viață. Părinții săi iubitori au fost, la rândul lor, condamnați la 10, respectiv 15 ani de închisoare. În conformitate cu precedentul, Ethan poate solicita eliberarea condiționată după 25 de ani.

Cazul din America are multe în comun cu unul din România. Cel al lui Vlad Pascu, care s-a urcat la volanul bolidului său primit cadou, fiind drogat cu un amestec de mai multe substanțe - cumpărate din banii oferiți de părinții lui - și a intrat în plin cu mașina într-un grup de tineri, ucigându-i pe doi dintre ei pe loc, iar pe ceilalți  rănindu-i grav. Doar că, dacă în Statele Unite ale Americii, atât autorul de facto al masacrului - copilul, cât și cei care au înlesnit comiterea faptei, printr-o serie de împrejurări - părinții, au fost trimiși la închisoare și supuși oprobiului public, în România fenomenul este invers: Din prima clipă, părinții săi au lucrat intens la 'spălarea' imaginii lui Vlad Pascu, iar cazul, de o gravitate extremă, începe să își piardă din intensitate în ochii justițiarilor.

Părinții, chemați la școală în ziua masacrului: au spus că erau "prea ocupați" și s-au întors la muncă

 

Revenind la cazul lui James și Jennifer Crumbley, condamnați fiecare la câte 15 ani de închisoare, aceștia reprezintă o premieră pentru justiția din SUA, devenind astfel primii părinți care execută o pedeapsă pentru împușcarea unui copil la școală, într-o decizie revoluționară. Jurații constatând că au ignorat cu nesimțire rugămințile fiului lor de a primi ajutor pentru sănătate mintală, în timp ce i-au cumpărat arma de foc pe care a folosit-o pentru a masacra patru colegi de clasă în 2021.

James i-a cumpărat fiului său arma de foc Sig Sauer de 9 mm folosită în schimbul de focuri la o vânzare de Black Friday cu patru zile înainte de împușcăturile de la școală, iar Jennifer l-a dus la poligonul de tragere a doua zi după cumpărare.

James nu a reușit să asigure în mod corespunzător arma, păstrând-o doar într-o cutie cu lacăt pe care Ethan a deschis-o cu ușurință în ziua împușcăturilor. La procesul său s-a mai auzit că a ținut și alte arme încuiate doar cu codul "000". În dimineața schimbului de focuri de armă de la școală, profesorii au devenit îngrijorați după ce au găsit desene și scrieri alarmante pe temele lui, inclusiv desene cu victime ale împușcăturilor în jurul lui "gândurile nu se vor opri... Ajutați-mă".

Părinții au fost acuzați, de asemenea, că i-au cumpărat lui Ethan, din imprudență, arma folosită în tragedie, ignorând în același timp rugămințile sale de ajutor, întrucât jurații lor au văzut jurnalul său în care a detaliat cum părinții săi "nu vor să ajute". James și Jennifer au fost aduși la școală pentru a discuta despre desene, dar amândoi au spus că erau "prea ocupați" pentru a-l lua acasă și s-au întors la muncă. Mai puțin de două ore mai târziu, Ethan a deschis focul.

Tatăl i-a cumpărat arma, mama l-a dus la poligonul de trageri

Luând cuvântul la audierea pentru pronunțarea sentinței, Nicole Beausoliel, mama lui Madisyn Baldwin, 17 ani, ucisă, i-a calificat pe cei doi soți drept "părinți ratați": „Nu ați arătat nicio remușcare și niciun respect față de familia noastră“, a spus printre lacrimi mama afectată. Declarația ei plină de lacrimi a fost urmată de cea a mamei lui Justin Shilling, care s-a făcut ecoul durerii lui Beausoliel, condamnându-i pentru că nu l-au 'prețuit și nici măcar nu l-au dorit pe fiul vostru'. 'Dar eu l-am prețuit și l-am vrut pe al meu', a adăugat ea. 'V-ați dezamăgit fiul'.

Declarațiile de impact ale victimelor au condamnat părinții pentru că nu au acționat, mama lui Justin Shilling spunând că "efectul de undă al eșecurilor lui James și Jennifer este simțit de toți". Tatăl lui Justin, Craig Shilling, și-a încheiat declarația de impact asupra victimei cu o rugăminte către sală, cerându-le solemn celorlalți părinți să 'meargă acasă și să-și îmbrățișeze copiii'.

Fiul cuplului, Ethan, avea 15 ani când a deschis focul asupra colegilor de clasă de la liceul Oxford în noiembrie 2021, omorând patru persoane și rănind alte șapte. În prezent, el ispășește o pedeapsă pe viață fără posibilitatea de eliberare condiționată. În urma împușcăturilor, soții Crumbley au fugit din zona Oxford Township după ce au fost anunțate acuzațiile împotriva lor. Ei au rămas pe fugă aproximativ o zi, și-au golit conturile bancare și și-au închis telefoanele înainte de a fi capturați într-un studio de artă din Detroit, mișcări care au fost în centrul atenției la procesele lor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.