Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Paris şi Londra, noi măsuri pentru combaterea terorismului

teroristi jihadisti statul islamic

Franţa şi Marea Britanie, aflate la originea unui plan de acţiune pentru a întări lupta antiteroristă pe internet, solicită o "posibilitate de acces" la conţinutul mesajelor criptate schimbate între terorişti, a detaliat într-un comunicat miercuri Ministerul de Interne francez, citat de AFP, potrivit AGERPRES.


"Când tehnologiile de cifrare sunt utilizate de grupuri criminale, chiar teroriste, trebuie să existe o posibilitate de acces la conţinutul comunicaţiilor şi al metadatelor lor", a afirmat ministerul.

"Nu se pune problema aici de 'uşi forţate' sau de interdicţii în cifrare, ci de a permite ca guvernele şi întreprinderile să dezvolte soluţii comune în aceste probleme", se subliniază în document.

Jihadiştii utilizează programe de criptare, în special în reţelele de tip Telegram sau Whatsapp, pentru a scăpa supravegherii autorităţilor. Procurorul Parisului, Francois Molins, s-a referit la dificultăţile întâmpinate de anchetatori în exploatarea mesajelor cifrate în dosarele teroriste, în timp ce Franţa este vizată din 2015 de atentate islamiste care au făcut 239 de morţi.

Franţa şi Regatul Unit "cer organizarea cât mai curând a unei reuniuni a miniştrilor de interne din G7 pentru a extinde sprijinul necesar planului de acţiune', potrivit comunicatului.

Citeşte şi: Emmanuel Macron: Regele Mohammed nu doreşte reprimarea protestelor

Printre cele patru priorităţi identificate în planul lor figurează ameliorarea retragerii mesajelor cu conţinut ilicit de pe internet, sprijinirea actorilor societăţii civile prin contradiscursuri, ameliorarea accesului la date în scopuri de investigaţie, dar şi cea a accesului la probe numerice.

Dacă Franţa şi Regatul Unit recunosc că "cooperarea voluntară nu va fi suficientă în mod necesar pentru ca societăţile să ia măsuri, ele au în vedere posibilitatea de a instaura o responsabilitate a societăţilor, reglementând-o sau legiferând-o".

Cele două ţări vor, de asemenea, "să încurajeze societăţile de internet şi să instituie un forum pe care să îl anime, dedicat luptei împotriva extremismului online, cu scopul de a elabora soluţii tehnice şi măsuri prin care să suprime rapid mesajele cu conţinut terorist".

Franţa şi Regatul Unit salută "angajamentul guvernului Congresului american de a adopta o lege care suprimă obstacolele care subzistă în legislaţia lor şi permite semnarea de acorduri bilaterale".

Citeşte şi: Suplimentarea trupelor americane în Afganistan, decizie în "câteva săptămâni".

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.