Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parisul găzduieşte o întâlnire a principalilor protagonişti în criza din Libia

libia

Preşedintele francez Emmanuel Macron organizează marţi, în apropiere de Paris, o întrevedere între principalii protagonişti ai crizei din Libia, şeful guvernului de uniune naţională (GNA) Fayez al-Sarraj şi mareşalul Khalifa Haftar, a anunţat luni Palatul Elysee, relatează AFP, potrivit agerpres.

'Franţa intenţionează, prin această iniţiativă, să faciliteze un acord politic între preşedintele Consiliului libian şi comandantul Armatei Naţionale Libiene, în momentul în care noul reprezentant special al secretarului general al ONU pentru Libia, Ghassan Salame, îşi preia funcţiile de mediator al Naţiunilor Unite', a precizat preşedinţia Franţei într-un comunicat.

Citeşte şi: Moscova mută o piesă importantă în şahul diplomatic cu SUA. Ambasadorul care ŞTIE TOT este retras din funcţie

'În acord cu toţi partenerii săi, Franţa intenţionează să-şi arate sprijinul pentru eforturile de a construi un compromis politic, sub egida ONU, care să aducă împreună (...) diferiţi actori libieni', se arată în comunicat.

'Scopul este de a construi un stat capabil să răspunde nevoilor de bază ale libienilor şi dotat cu o armată unită sub autoritatea puterii civile', a mai spus Elysee. 'Este o necesitate pentru controlul teritoriului libian şi a frontierelor sale, pentru lupta împotriva grupurilor teroriste şi a traficului de arme şi de migranţi, şi, de asemenea, pentru revenirea la o viaţă instituţională stabilă', pecizează textul.

Fayez al-Sarraj, sprijinit de ONU şi de Occident, şi rivalul său, mareşalul Khalifa Haftar, s-au întâlnit la începutul lunii mai la Abu Dhabi, şi, mai înainte, în ianuarie 2016, la scurt timp după numirea lui Al-Sarraj în fruntea guvernului de uniune naţională (GNA).

GNA, înfiinţat în baza unui acord negociat sub egida ONU, s-a instalat în martie 2016 la Tripoli, însă autoritatea sa este contestată de mareşalul Haftar, omul forte din estul ţării, unde este sprijinit de un parlament ales şi de un guvern paralel.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.