Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moscova mută o piesă importantă în şahul diplomatic cu SUA. Ambasadorul care ŞTIE TOT este retras din funcţie

cbsnews
Serghei Kisliak

Moscova l-a retras pe ambasadorul său la Washington, Serghei Kisliak - aflat de aproape 10 ani la post şi considerat un personaj cheie în scandalul privind posibila implicare a Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA - într-un moment crucial în relaţiile dintre cele două ţări, relatează cotidianul spaniol El Pais, potrivit agerpres.

Plecarea sa a fost comunicată laconic sâmbătă pe contul de Twitter al Ambasadei Rusiei la Washington sub formă de 'final de misiune'. Succesorul său nu a fost încă desemnat, dar există speculaţii că noul ambasador va fi Anatoli Antonov, fost viceministru al afacerilor externe. Până la numirea unui nou ambasador, ministrul consilier şi şeful adjunct al misiunii, Denis V. Gonchar, va activa ca însărcinat de afaceri.

Citeşte şi: Casa Albă, pregătită să adopte măsuri SEVERE împotriva Rusiei

Kisliak, în vârstă de 66 de ani, devenise toxic, comentează El Pais, notând că administraţia preşedintelui american Donald Trump, atât de dispus la o apropiere de Rusia, a suferit din cauza lui. Mai întâi au fost discuţiile lui Kisliak cu Michael Flynn, fostul consilier pe probleme de securitate naţională. Apoi, următorul pe listă a fost procurorul general al SUA, Jeff Sessions, care, la audierile de confirmare în Senat, a omis să spună că se întâlnise de două ori cu ambasadorul rus în timpul campaniei electorale. A treia lovitură a venit când s-a descoperit că Kisliak s-a întâlnit şi cu ginerele preşedintelui, Jared Kushner. Flynn, Sessions, Kushner - apropierea de Kisliak a devenit atât de periculoasă încât presa l-a botezat pe înaltul diplomat rus 'ambasadorul cel mai radioactiv de la Washington'.

De profesie fizician, însurat şi având o fiică, Kisliak şi-a început cariera diplomatică în timpul Războiului Rece. A ocupat un post de importanţă medie la New York, dar a avansat rapid, ajungând să fie reprezentantul Rusiei la NATO, ambasador la Bruxelles şi viceministru de externe. Potrivit declaraţiilor fostului ambasador al SUA la Moscova, Michael McFaul (2012-2014), Kisliak era un specialist în negocieri privind armamentul şi tehnologia nucleară, cu o mare putere de convingere; mai degrabă un om politic, decât un şef al spionilor. În intervenţiile sale publice a apărat mereu cu abilitate excesele preşedintelui rus Vladimir Putin, de la anexarea provinciei ucrainene Crimeea şi până la reprimarea opoziţiei şi a homosexualilor, notează El Pais.

Însă nici măcar calităţile sale de diplomat nu au putut opri deteriorarea constantă a relaţiilor din Washington şi Moscova, o distanţă care a devenit şi mai mare în timpul mandatului fostului preşedinte democrat Barack Obama. Iar acum, în timp ce preşedintele Trump pledează pentru o reconciliere cu Rusia şi a avut o întâlnire cu omologul său rus care a durat aproape două ore în marginea recentului summit G20 de la Hamburg (Germania), adepţii unei politici dure faţă de Rusia se tem de o astfel de apropiere. Şi nici realitatea nu ajută, comentează El Pais, care notează că atacul cibernetic din 2016 împotriva campaniei candidatei democrate Hillary Clinton şi angajaţii lui Trump care s-au învârtit în cercul lui Kisliak au scos la iveală latura întunecată a Rusiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.