Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentari din 64 de țări semnează pact global împotriva foametei la Valparaiso, Chile

Twitter

Parlamentari din 64 de ţări convocaţi de ONU au semnat vineri la Valparaiso, în Chile, un pact global de luptă împotriva foametei, un rău care afectează 828 de milioane de persoane în lume, notează AFP, citat de Agerpres.

Acest al doilea Summit parlamentar mondial împotriva foamei şi malnutriţiei, la iniţiativa în special a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), a reunit timp de două zile în parlamentul chilian 150 de aleşi, pe lângă alte zeci prezenţi la distanţă.

La finalul acestei reuniuni, participanţii au semnat un pact global al cărui obiectiv este să îndemne statele membre, în special organele lor legislative, să lupte împotriva foametei şi malnutriţiei.

El prevede, de exemplu, să consolideze alianţele parlamentare internaţionale şi să creeze altele noi, cu scopul de a promova schimbul de experienţă, bune practici şi pentru a dezvolta soluţii.

"Este vorba de a intra într-o nouă fază de interacţiune între parlamente. Parlamentele trebuie să-şi asume din ce în ce mai multe responsabilităţi", a declarat pentru AFP directorul adjunct al FAO, Mario Lubetkin.

Potrivit ONU, 828 de milioane de persoane au suferit de foamete în 2021 la nivel mondial, cu 46 de milioane mai mult decât în 2020 şi cu 150 de milioane mai mult decât în 2019. O situaţie agravată printre altele de conflicte, schimbările climatice şi pandemia de COVID-19.

"În fiecare zi în lume, 8.500 de copii mor din cauza malnutriţiei", a deplâns deputata chiliană Carolina Marzan, care prezidează Frontul parlamentar împotriva foamei în Chile. Femeile sunt mai expuse riscului decât bărbaţii, potrivit FAO.

Al treilea summit urmează să fie organizat în Africa în 2026 pentru a evalua efectele dispoziţiilor luate în Chile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.