Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentari,primari,artişti,un bijutier şi un geamgiu,printre candidaţii de Alba la parlamentare

alegeri parlamentare 2016

Trei actuali parlamentari de Alba, câţiva primari, consilieri judeţeni şi locali, mulţi economişti, ingineri şi profesori, precum şi fermieri, vânzători, un artist plastic, un solist vocal, un bijutier şi un geamgiu se află pe listele de candidaţi depuse şi validate la Biroul Electoral de Circumscripţie (BEC) Alba de zece partide şi alianţe pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie. Cel mai longeviv parlamentar de Alba, din 1996 în Parlament, cu două mandate de deputat şi trei de senator la activ, Alexandru Pereş se află pe prima poziţie la Senat pe lista Partidului Naţional Liberal (PNL). Acesta este urmat pe listă de către doi consilieri judeţeni, Dumitru Fulea şi Simone Albani Roccheti, un italian stabilit de peste două decenii în Alba şi care, la un moment dat, a fost şi viceprimar al municipiului Alba Iulia.

Fost jurnalist, Florin Roman, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean în ultimii cinci ani, secretar general adjunct al PNL, ocupă prima poziţie pe lista liberalilor din Alba la Camera Deputaţilor. PNL a depus în Alba liste complete atât pentru Senat, cât şi pentru Camera Deputaţilor.

Senatorul de Alba Teodor Atanasiu a optat pentru un alt judeţ în care va candida la aceste alegeri, respectiv în Buzău. Deputatul PNL Dan Coriolan Simedru, fost prefect şi vicepreşedinte al CJ, nu mai candidează pentru un nou mandat. Nici deputatul Călin Potor nu se mai regăseşte pe listele Partidului Social Democrat pentru aceste alegeri.

În schimb, liderul organizaţiei judeţene Alba a PSD, Ioan Dîrzu, candidează pentru un nou mandat de deputat de pe prima poziţie pe listă. Dîrzu este secondat de către Cornel Suciu, director executiv adjunct la Finanţe, fost preşedinte al UNPR (în 2010 - n.r.). Pe locul al treilea pe lista pentru Camera Deputaţilor se află Gheorghe Damian, primarul din Ciugud, comuna cu cea mai mare absorbţie de fonduri europene din România, aflat la al V-lea mandat consecutiv. El este urmat pe listă de către inspectorul general al ISJ Alba, Marcela Dărămuş.

La Senat, prima poziţie este ocupată de rectorul Universităţii '1 Decembrie 1918', Daniel Breaz, vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor. În vârstă de 40 de ani, Breaz, doctor în matematică, a fost, anterior alegerii sale ca rector în 2012, preşedinte executiv al PSD Alba. Printre candidaţii social-democraţi la parlamentare se regăseşte şi edilul oraşului Cîmpeni, Ioan Călin Andreş, la al patrulea mandat de primar, care ocupă poziţia a doua pe lista pentru Senat. El este urmat de Cornel Murg, fost subprefect şi prefect.

PSD are liste complete de candidaţi la ambele camere. Clement Negruţ, un alt actual parlamentar de Alba, fost democrat-liberal, candidează pentru un al treilea mandat de deputat, de această dată din partea Partidului Mişcarea Populară (PMP), în care s-a înscris în 2013 şi al cărui vicepreşedinte este la nivel naţional. Pe lista PMP la Camera Deputaţilor, care este una completă, se mai regăsesc doi jurişti, un economist, un inginer, un profesor şi un electronist.

La Senat, pe prima poziţie se află un consilier judeţean, Traian Ursaleş, fost primar într-o comună de lângă Alba Iulia timp de două mandate. Alături de Ursaleş pe listă se mai află un economist, un jurist şi un profesor.

Fost primar al municipiului Aiud, timp de patru mandate, Mihai Horaţiu Josan, liberal până recent, va candida la Camera Deputaţilor de pe prima poziţie pe lista depusă de către ALDE. El este secondat de un alt fost primar, al oraşului Baia de Arieş, Gheorghe Bora. La Senat, unde, la fel ca şi la Camera Deputaţilor, ALDE are liste complete, alianţa îl are pe prima poziţie în Alba pe primarul comunei Şpring, Daniel Rusu, şi acesta cu mai multe mandate de edil la activ.

Viceprimarul municipiului Aiud, Lorincz Helga, ocupă prima poziţie pe lista depusă în judeţul Alba de către Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) pentru Senat, printre candidaţi regăsindu-se, la Camera Deputaţilor, Ladanyi Arpad, fost subprefect şi fost comisar general al Gărzii Financiare.

Pe lista UDMR la Senat se mai regăsesc un inginer mecanic auto, un inginer electrotehnist şi un pensionar, fost inginer. La Camera Deputaţilor pe primul loc se află Vincze Andrei, de profesie electrotehnist, în prezent administrator public. Acesta este urmat de către avocatul Ladanyi Arpad, care în urmă cu aproape un deceniu a fost subprefect, ulterior fiind şef al Gărzii Financiare la nivel de ţară. UDMR a mai inclus pe lista pentru Camera Deputaţilor doi profesori, un inginer şi un agent de turism, de profesie bijutier.

UDMR are liste complete în Alba atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat. Lista Partidului România Mare (PRM) pentru Camera Deputaţilor este deschisă în Alba de o profesoară, Domnica Monica Sima, care a candidat în trecut şi pentru funcţia de primar al municipiului Alba Iulia. Lista PRM cuprinde cinci nume, printre candidaţi aflându-se şi un artist plastic, o vânzătoare şi un inginer agronom. La Senat, unde PRM a înscris doi candidaţi, prima poziţie este ocupată de către un inginer dintr-o comună din Munţii Apuseni.

Partidul România Unită are liste complete atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor. Cel mai cunoscut nume este cel al lui Radu Cristian, care candidează pentru un mandat de deputat. Cristian este consilier municipal în Sebeş şi fost lider al Tineretului Naţional Liberal în judeţul Alba. Pe prima poziţie pe lista pentru Senat a Alianţei Noastre România se află un teolog şi traducător din Bucureşti, Andrei Dîrlău. La Camera Deputaţilor lista este deschisă de Marius Haţegan, jurist de profesie, din Alba Iulia. Alături de acesta pe listă se mai află un administrator, un solist vocal, un fermier, un economist, un specialist IT şi un student.

Uniunea Salvaţi România (USR) mizează la Camera Deputaţilor pe un lector universitar originar din Sebeş, stabilit în Cluj Napoca. Alături de Christian Schuster, pe lista USR se mai află, printre alţii, un economist şi doi administratori, din care unul geamgiu de profesie. La Senat, primul loc pe lista USR este ocupat de un locuitor din Roşia Montană, Eugen Ioan Cornea, tehnician topograf de profesie, în prezent pensionar. Pe listă se mai află o persoană domiciliată în Cluj Napoca. Partidul Socialist Român (PSR) are înscrise pe listă trei nume. Primul loc este ocupat de un fermier din localitatea Cut. Alături de acesta, PSR a mai înscris pe listă o vânzătoare şi un administrator. Şi la Senat lista este deschisă tot de către o persoană care locuieşte în mediul rural, dulgher de profesie, actualmente administrator. Acesta este secondat de un grafician.

BEC Alba a respins candidaturile depuse de Partidul Ecologist Român, pe liste fiind înscrişi doi avocaţi, Koble Ladislau la Senat, fost membru al ALDE, şi Marcel Răceanu la Camera Deputaţilor. Candidaţii acceptaţi de BEC se vor bate pentru două mandate de senator şi cinci de deputat, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.