Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentarii europeni au adoptat o rezoluţie privind 'natura foarte periculoasă a propagandei ruse' în Europa

facebook.com
parlamentul european

Parlamentarii europeni au avertizat joi asupra "naturii foarte periculoase a propagandei ruse" care constituie "principala sursă de dezinformare în Europa", făcând apel la adoptarea unei stategii din partea UE pentru a contracara acest lucru, potrivit Le Figaro, anunță MEDIAFAX.

Citește și: Noi declarații făcute de Dan Barna! ‘ Am votat pentru claritate şi rezolvarea crizei’

Într-o rezoluție adoptată cu o largă majoritate, Parlamentul European a avertizat împotriva amenințării privind „imixtiunea electorală străină”, întrucât în statele membre UE vor avea loc peste 50 de scrutine prezidențiale, naționale sau locale înainte de sfârșitul anului 2020.

„O mare parte din aceste ingerințe îi avantajează pe candidații anti-UE, extremişti și populişti”, au subliniat europarlamentarii.

În acest text fără caracter obligatoriu, Parlamentul European consideră necesară „o conștientizare privind campaniile de dezinformare ale Rusiei, care reprezintă principala sursă de dezinformare în Europa”.

Rezoluţia reamintește că dezinformările atribuite surselor rusești s-au dublat din ianuarie 2019 (998 cazuri) față de aceeași perioadă din 2018 (434 cazuri).

Parlamentul "invită Comisia și Consiliul să pună în aplicare o strategie eficientă și detaliată pentru a combate strategiile ruse de dezinformare într-un mod rapid și intens", se mai arată în rezoluţie.

De asemenea, deputații europeni solicită consolidarea grupului de lucru „East StratCom” din UE în 2015 pentru a monitoriza dezinformarea rusă și pentru a o transforma într-o structură permanentă, şi creşterea finanțării.

Această celulă a atras din nou miercuri atenția asupra unui site numit „EP Today”, care se prezintă ca o „revistă lunară de informații despre Parlamentul European și unde aproape jumătate din articole „sunt articole luate cu copy-paste de pe site-ul RT (fosta Russia Today, postul public de televiziune din Rusia)".

Citește și: Victor Ponta își ‘toarnă’ foștii colegi din PSD: ‘Am sute de mesaje în telefon’

În iunie anul trecut, Comisia a spus că „sursele rusești” au încercat să prezinte „știri false” cu privire la alegerile europene de la sfârșitul lunii mai. În timpul scrutinului, UE a cerut țărilor membre să-și coordoneze strategia de supraveghere și să crească presiunea asupra rețelelor de socializare precum Facebook și Twitter pentru a se implica în lupta împotriva dezinformării.

În luna mai, o anchetă New York Times a dezvăluit că mai multe conturi de pe reţelele sociale şi de pe site-urile web care difuzau informaţii false erau legate în mod direct de Rusia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.