Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentarii europeni resping orice acord de Brexit fără o clauză tip 'backstop'

Agerpres
Boris Johnson

Parlamentarii europeni au aprobat miercuri, cu o majoritate covârşitoare, o rezoluţie care exclude orice acord de Brexit care nu include nicio formă de "backstop", informează dpa şi AFP, potrivit Agerpres.

Rezoluţia a fost votată cu 544 de voturi pentru, 126 împotrivă şi 38 de abţineri. În textul de lege, eurodeputaţii susţin că ar accepta propunerea originală, respinsă de Londra, a unei "plase de siguranţă" sau "backstop" care să afecteze numai Irlanda de Nord.

Ei au mai precizat că sunt deschişi pentru discutarea unor alternative credibile la actualele clauze de protecţie.

Citește și: Cristian Tudor Popescu și-a ieșit din minți! ‘Un carnaval macabru. Pe vremea lui Ceaușescu se făcea lucrul ăsta frecvent’

Eurodeputaţii "subliniază totuşi că nu vor consimţi la un acord de retragere fără un backstop", a precizat PE într-un comunicat.

În acelaşi timp, deputaţii europeni au cerut "motive şi un obiectiv valabile" pentru a accepta o eventuală amânare a Brexitului, prevăzut pentru moment la 31 octombrie.

Parlamentul de la Londra a adoptat o lege la începutul lui septembrie prin care obligă guvernul britanic să solicite o nouă amânare a Brexitului pentru a evita un divorţ brutal fără acord, ceea ce pentru moment prim-ministrul Boris Johnson refuză să facă.

PE nu doreşte însă să sprijine această nouă amânare "decât dacă există motive şi un obiectiv valabile (evitarea unei ieşiri fără acord, organizarea de alegeri generale sau a unui referendum, revocarea articolului 50 sau aprobarea unui acord de retragere)".

Citește și: Semnal de alarmă cu privire la Ordonanța de Urgență a Guvernului! Cui i se blochează participarea la alegerile prezidențiale

Textul votat în aplauzele hemiciclului şi asupra căruia au ajuns la un compromis principalele grupuri politice, cu excepţia extremei drepte, reafirmă voinţa legislativului comunitar de a face totul pentru a evita o ieşire fără acord şi consideră acordul deja negociat cu precedentul guvern britanic "corect şi echilibrat".

"Dacă Regatul Unit s-ar retrage din UE fără acord, asta ar ţine în întregime de responsabilitatea guvernului britanic", acuză Parlamentul European.

Orice nou acord de Brexit la care ar ajunge Londra şi Bruxellesul ar trebui să fie aprobat de PE pentru a putea intra în vigoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.