DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Parlamentul a instituit pe 10 ianuarie Ziua Matematicii, Informaticii şi Ştiinţelor naturii. Cum se va putea sărbători

facebook.com
calendar

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, cu 280 de voturi "pentru", unul "împotrivă" şi patru abţineri, un proiect de lege care instituie, pe 10 ianuarie, Ziua Matematicii, Informaticii şi Ştiinţelor naturii.

Citește și: Emanuel Ungureanu admite că sunt tensiuni în coaliție și acuză PNL: 'Dorința de a reface în culise alianța cu PSD este cât se poate de clară'

Potrivit expunerii de motive, pe 10 ianuarie 1906 s-a născut academicianul Grigore Constantin Moisil, personalitate care şi-a pus amprenta asupra dezvoltării matematicii româneşti şi care a fost cel mai important pionier al informaticii în România şi unul dintre cei mai importanţi teoreticieni ai informaticii din lume.

"Sărbătorirea Zilei Matematicii, Informaticii şi Ştiinţelor naturii poate fi organizată de către Academia Română, instituţiile de cercetare, instituţiile de învăţământ, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale şi instituţiile aflate în subordinea sau coordonarea acestora, de către societatea civilă şi persoane fizice şi juridice, prin organizarea şi/sau participarea la programe şi manifestări ştiinţifice, culturale, educative, artistice, cu caracter social sau ştiinţific, consacrate matematicii, informaticii şi ştiinţelor naturii", prevede proiectul de lege.

Conform acestuia, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale şi instituţiile aflate în subordinea sau coordonarea acestora pot acorda sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor, în limita alocaţiilor bugetare aprobate.

"Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune, în calitate de servicii publice, vor include în programul zilei emisiuni ori aspecte de la manifestările ocazionate de sărbătorirea Zilei Matematicii, Informaticii şi Ştiinţelor naturii", mai stipulează proiectul.

Liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, iniţiator al proiectului, a declarat că instituirea Zilei Matematicii, Informaticii şi Ştiinţelor naturii are, în primul rând, rolul de a atrage atenţia populaţiei, dar mai ales a tinerilor, care îşi pot dezvolta calificări şi cariere în acest domeniu.

"După aceea, trebuie să venim cu legislaţia care să le asigure acestor oameni posibilitatea de a avea o carieră în România, de a avea produse de proprietate intelectuală create în România, în zona ştiinţifică şi tehnologică", a precizat Pambuccian.

Vicepreşedintele PNL al Camerei Deputaţilor, Laurenţiu Leoreanu, a spus: "Fiind profesor de matematică, nu pot să nu salut această iniţiativă în respect faţă de matematică, această disciplină care, pe bună dreptate, este denumită regina ştiinţelor. Ştiu că această denumire naşte anumite invidii, naşte anumite frustrări, dar aş spune că dacă matematica este regina ştiinţelor nu opreşte pe nimeni care reprezintă o altă disciplină să facă din disciplina respectivă regele ştiinţelor. Se mai spune că fiecare disciplină este atâta ştiinţă câtă matematică conţine. Este adevărat că matematica a stat, stă şi va sta mereu la baza analizei studiilor şi a tuturor elementelor structurale pentru celelalte discipline", a afirmat Leoreanu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.