Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul a legalizat ILEGALITATEA: Partidele au dreptul să nu își plătească datoriile

gandul.info
vot parlament

Până acum legea prevedea că partidele care nu își plăteau datoriile nu puteau prezenta liste de candidați în alegeri. Era o formă prin care erau obligate să se conformeze legislației în vigoare și a nu se crea tratament preferențial pentru anumite entități. Datorii enorme aveau în principal marile partide și de aici a venit și ideea pentru care au lăsat orice animozități la o parte și și-au dat mâna pentru a legaliza neplata datoriilor.

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, cu majoritate absolută, o serie de amendamente la Legea privind finanţarea partidelor politice, prin care s-a decis că nu mai pot fi executate silit conturile de campanie ale partidelor politice. În plus, o altă modificare se referă la dreptul de utilizare a sediilor aflate în patrimoniul propriu. Dacă până acum partidele puteau să închirieze spaţiile doar pentru conferinţe, acţiuni social-culturale sau pentru organizarea birourilor parlamentare, potrivit noii forme a legii formaţiunile politice se pot folosi de sediul propriu pentru orice fel de activitate.

Astfel, proiectul de lege iniţiat de senatorii PSD Nicolae Moga, Şerban Nicolae şi Florea Voinea şi înregistrat la Senat în luna octombrie a anului trecut a ajuns în februarie la Comisia Juridică, acolo unde i-a fost adăugat un nou amendament care stipulează că toate conturile bancare ale partidelor deschise pentru a fi folosite în campania electorală sunt exceptate de la executarea silită.

„La articolul 28, după alineatul (13) se introduce un nou alineat, alin. (13'), cu următorul cuprins:

(13') Conturile bancare pentru campania electorală, prevăzute la alin. (1) şi (2) şi la art. 3 alin. (9), au statut de afectaţiune specială şi nu sunt supuse executării", se arată în modificarea adusă Legii 334/2006.

Un alt amendament adoptat miercuri de Camera Deputaţilor este cel referitor la modul în care partidele pot utiliza sediile pe care le deţin pentru închiriere, fapt care le aduce venituri suplimentare. Astfel, forma actuală a legii prevede că partidele puteau să închirieze spaţiile doar pentru conferinţe, acţiuni social-culturale sau pentru organizarea birourilor parlamentare, prin modificările adoptate astăzi de deputaţi se stabileşte că formaţiunile politice pot să se folosească de sediul propriu pentru orice activitate:

„La articolul 16 alineatul (1), litera e) se modifică şi va avea următorul cuprins:
e) închirierea spaţiilor aflate în patrimoniul propriu, fără a aduce atingere moralei publice, ordinii sau imaginii partidului politic", stipulează unul dintre amendamente.

În susţinerea iniţiativei, iniţiatorii au invocat dispoziţiile articolului 44, alin. (1) din Constituţia României care prevede că dreptul la proprietate şi creanţele asupra statului sunt garantate şi că exerciţiul acestor drepturi poate fi restrâns doar prin lege, în situaţia în care „se impune, după caz, pentru apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a morale publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor, desfăşurarea instrucţiei penale, prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav".

„Având în vedere că, în conformitate cu dispoziţiile ar. 1 din Legeea nr. 334/2006 republicată, potrivit cărora principiile finanţării activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale sunt cele ale legalităţii, egalităţii de şanse, principiul transparenţei veniturilor şi cheltuielilor, al independenţei partidelor politice şi a candidaţilor faţă de finanţatori, precum şi principiul integrităţii competiţiei politice şi electorale şi, potrivit prevederilor art. 2 ale aceluiaşi act normativ, partidele politice pot deţine, în condiţiile legii, bunuri mobile şi imobile care sunt necesare realizării activităţii specifice, considerăm că se impune eliminarea excepţiei prevăzute la art. 16 alin. (1) lit. e), care prevede închirierea spaţiilor aflate în patrimoniul propriu al partidelor doar pentru conferinţe sau acţiuni social-culturale şi pentru organizarea birourilor parlamentare", se arată în expunerea de motive ataşată proiectului de act normativ.

Aceste explicaţii au fost, însă, demontate de Guvern, care în punctul de vedere transmis a arătat că motivele invocate nu stau în picioare, întrucât partidele beneficiază de statutul de persoană juridică de drept public, iar realizarea de profit nu se regăseşte în scopul funcţionării lor.

„Pentru a-şi putea desfăşura activitatea în vederea îndeplinirii misiunii publice prevăzute de lege, partidele politice beneficiază, conform Legii nr. 334/2006, de surse de finanţare publică şi privată. (...) În principiu, partidele politice nu pot desfăşura activităţi aducătoare de profit, întrucât nu acesta este scopul constituirii şi funcţionării lor", se arată în punctul de vedere al Guvernului.

Camera Deputaţilor este for decizional, astfel încât legea va fi trimisă preşedintelui Klaus Iohannis spre promulgare.

Această modificare legislativă a fost susţinută atât de liderul PSD, Liviu Dragnea, cât şi de copreşedinţii PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.