Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul a votat din nou Legea avertizorilor de integritate - Condiție pentru avertizorii anonimi (Document)

Inquam Photos
vot parlament

Camera Deputaților a votat marți, 13 decembrie, în calitate de cameră decizională, proiectul de reexaminare a Legii privind  protecția avertizorilor în interes public. După ce i s-a făcut pe plac inclusiv lui Kovesi, care amenința cu demersuri care să lase România fără fonduri europene din cauza acestei legi, și s-a introdus posibilitatea unor sesizări anonime, Comisia judiciă a limitat totuși sfera acestor sesizări anonime, pentru a elimina posibilitatea unor sesizări nefondate, în scop de șicanare.

Raportul Comisiei juridice, AICI! (.pdf)

Astfel, la propunerea PSD, PNL, UDMR și Minorități, paragraful (2) al articolului 6 a fost modificat după cum urmează: „Prin excepție de la prevederile alin. (1), raportare care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact sau semnătura avertizorului în interes public, se examinează și se soluționează în măsura în care conține indicii temeinice referitoare la încălcări ale legii.

În cazul sesizărilor asumate de autor (alin. 1), este nevoie doar de „descrierea faptei susceptibile să constituie încălcare a legii în cadrul unei autorități, instituții publice, oricărei alte persoane juridice de drept public, precum și în cadrul persoanei juridice de drept privat, precum și, după caz, probele în susținerea raportării”.

Modificarea a stârnit nemulțumirea USR, care susține că se restrânge sfera de aplicare a legii, oferind un instrument pentru clasarea facilă a sesizărilor făcute de avertizorii anonimi.

CONTEXT

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, în luna iulie, Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind protecţia avertizorilor în interes public, după ce anterior Curtea Constituțională a respins sesizările de neconstituționalitate în cadrul controlului a priori.

„Analizând conţinutul normativ al Legii privind protecţia avertizorilor în interes public în vederea asigurării transpunerii adecvate a Directivei (UE) 2019/1937, precum şi ţinând cont de recunoaşterea europeană a instituţiei avertizorului în interes public şi a contribuţiei acesteia la crearea unei culturi a transparenţei şi a responsabilităţii democratice, apreciem că unele dintre soluţiile legislative propuse se impun a fi reanalizate de către Parlament”, a precizat şeful statului în cererea de reexaminare. Detalii AICI!

Laura Codruța Kovesi a avertizat că va cere Comisiei europene să declanșeze împotriva României mecanismul care condiționează acordarea banilor europeni de respectarea statului de drept. Kovesi a subliniat că modificările aduse legii descurajează avertizorii de integritate, ceea ce va îngreuna anchetarea infracțiunilor de corupție și de fraude cu bani europeni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.