Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul Cehiei a adoptat o declaraţie ce condamnă 'genocidul armean'

cehia harta

Parlamentul ceh a aprobat marţi seară o declaraţie prin care condamnă 'genocidul armean' în care între un milion şi 1,5 milioane de oameni au fost ucişi pe vremea Imperiului Otoman, transmite agenţia EFE. Legislativul de la Praga a votat acest text în aceeaşi zi în care a fost adoptată şi revizuirea Legii Sărbătorilor Naţionale, printre datele semnificative fiind înscrisă şi Ziua Internaţională de Amintire a Victimelor Holocaustului.

În declaraţia votată sunt denunţate 'crimele împotriva umanităţii comise de nazişti în anii celui de-al Doilea Război Mondial împotriva evreilor, romilor şi populaţiei slave, precum şi genocidul împotriva armenilor şi altor minorităţi naţionale şi religioase pe teritoriul Imperiului Otoman în timpul Primului Război Mondial'.

Ministrul ceh pentru drepturile omului, Jan Chvojka, a afirmat că textul adoptat marţi este expresia 'unei decizii democratice a unei ţări suverane' şi parlamentarii cehi solicită prin această declaraţie 'Turciei să se alăture ţărilor care consideră că a fost un genocid'. La rândul său, fostul ministru ceh de externe, Karal Schwarzenberg, în prezent şeful comisiei de politică externă a camerei inferioare a parlamentului, a spus că Cehia 'a fost mereu de partea drepturilor omului şi acum trebuie amintit acest lucru Turciei'.

La marcarea a 102 ani de la începutul masacrelor asupra armenilor în Imperiul Otoman, preşedintele Cehiei, Milos Zeman, a calificat acele masacre drept 'una dintre cele mai rele atrocităţi comise de om în timpurile moderne' şi 'prima tentativă conştientă de lichidare a unei etnii în secolul XX', conform Agerpres.

Turcia refuză în continuare să admită că acele masacre au fost un 'genocid'. În timp ce guvernul de la Erevan susţine că peste 1,5 milioane de armeni au fost ucişi atunci, autorităţile de la Ankara recunosc existenţa a numai câtorva sute de mii victime în rândul armenilor, dar nu ca urmare a unei campanii sistematice şi premeditate de exterminare în masă, ci doar din cauza războiului în care Imperiul Otoman şi armenii s-au găsit fiecare într-unul din cele două blocuri militare adverse, susţinând de asemenea că masacre au fost comise în ambele tabere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.