Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul de la Atena se reuneşte pentru a vota în favoarea consolidării cooperării în materie de apărare cu SUA

pixabay
steag grecia

Parlamentul de la Atena se pregăteşte să voteze joi seara un "protocol de amendare" a acordului în materie de cooperare între Grecia şi SUA, cu patru zile înainte de vizita oficială a premierului elen Kyriakos Mitsotakis la Washington, potrivit AFP.

"Acest acord serveşte intereselor noastre naţionale" şi "reevaluează poziţia Greciei în regiune nu doar în materie de apărare şi de diplomaţie, ci de asemenea în materie energetică", a subliniat joi Kyriakos Mitsotakis în cadrul unei dezbateri în legislativ.

El a subliniat "importanţa" consolidării cooperării greco-americane în conjunctura de război în Ucraina şi a problemelor energetice în Europa, potrivit Agerpres.ro.

Semnat în octombrie trecut la Washington între şeful diplomaţiei americane Antony Blinken şi omologul său grec Nikos Dendias, acest protocol vizează revizuirea şi prelungirea pentru cinci ani a acordului semnat iniţial în 1990 cu privire la prezenţa americană în bazele militare elene, potrivit raportului parlamentar.

Kyriakos Mitsotakis a indicat că acordul contribuie de asemenea la "revalorificarea portului Alexandroupolis, situat în apropierea frontierei greco-turce, în nord-estul Greciei, nu doar în plan militar, ci şi energetic".

Portul Alexandroupolis urmează să aducă "servicii preţioase NATO, dar de asemenea Balcanilor", contribuind la transportul de gaze naturale în regiune, a adăugat premierul elen.

Acest acord trebuie aprobat de majoritatea guvernamentală de dreapta şi de deputaţii partidului de centru-stânga Kinal, în timp ce principalul partid de opoziţie de stânga Syriza şi partidul comunist KKE au anunţat deja că vor vota împotrivă.

Aliaţi tradiţionali de mai multe decenii în cadrul NATO, Grecia şi SUA şi-au întărit în ultimii ani cooperarea în contextul tensiunilor în Mediterana orientală.

Invitat luni la Washington de către preşedintele american, Kyriakos Mitsotakis urmează să discute cu Joe Biden despre "relaţiile bilaterale" pe fondul situaţiei geopolitice actuale, a indicat recent un purtător de cuvânt al guvernului elen, Yannis Economou.

Guvernul de la Atena doreşte sprijin american pentru proiectul grec de transformare a Greciei în centru de transfer şi de distribuţie a gazului natural lichefiat (GNL) în Europa, potrivit experţilor şi presei.

Activişti ai partidului comunist KKE au desfăşurat joi două mari bannere pe Acropole din Atena, în semn de protest faţă de participarea indirectă a Greciei la războiul din Ucraina prin apartenenţa sa la NATO, notează dpa.

Pe bannere era scris, cu litere mari, care să se vadă de departe, atât în limba greacă, cât şi în limba engleză: "Nu războiului!- Nu implicării!- Nu bazelor morţii!"

Această acţiune de protest precede votul în parlament în cursul serii privind prelungirea pentru încă cinci ani a unui acord de cooperare militară cu SUA. La expirarea perioadei, se stipulează ca acordul să devină permanent, dacă niciuna dintre părţi nu se retrage.

Procedura de ratificare este văzută ca o formalitate, întrucât guvernul conservator al Greciei dispune de majoritatea necesară. Guvernul consideră că acordul consolidează stabilitatea şi rolul Greciei în estul Mediteranei.

SUA au deja o mare bază navală şi aeriană la Souda, în Creta, de unde avioanele sale pot acoperi Mediterana orientală şi Marea Neagră. Statele Unite operează de asemenea în alte două baze militare din centrul Greciei şi în baza navală din portul Alexandroupolis, în nord-estul ţării.

Partidul comunist KKE, care dispune de 15 deputaţi dintr-un total de 300, cât numără parlamentul elen, cere de ani întregi ca Grecia să se retragă atât din NATO, cât şi din Uniunea Europeană, notează dpa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.