Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul de la Chișinău a aprobat Declarația privind condamnarea Marii Înfometări din anii 1932–1933 din Ucraina

parlament moldova

Parlamentul a aprobat Declarația privind condamnarea Marii Înfometări (Holodomor) din anii 1932–1933 din Ucraina. Documentul a fost susținut de 54 de deputați.

Conform documentului, Parlamentul de la Chișinău și-a exprimat deplina solidaritate cu poporul ucrainean, care luptă eroic împotriva agresiunii Federației Ruse, ripostând în secolul XXI politicii de genocid al poporului ucrainean și de lichidare a statului Ucraina, apărând, pe această cale, pacea și libertatea continentului european și protejând Republica Moldova de ocupație militară, conform deschide.md.

„Tragedia Marii Înfometări, numită Holodomor, care a culminat cu moartea a milioane de oameni nevinovați în anii 1932–1933, a fost o metodă de nimicire în masă prin înfometare, practicată de regimul bolșevic în scopul distrugerii țărănimii ca temelie a poporului ucrainean, precum și al anihilării capacității de rezistență și a voinței de libertate și independență statală ale ucrainenilor. Represiunile politice de proporții împotriva țăranilor ucraineni prin provocarea artificială a foametei au reprezentat măsuri de teroare conștientă, realizată de regimul totalitar sovietic atât împotriva țăranilor ca proprietari de pământ și întreprinzători independenți, cât și împotriva temeliilor sociale, a tradițiilor, a culturii și a spiritualității naționale ale ucrainenilor”, se arată în textul Declarației.

Potrivit deputaților, Marea Înfometare din Ucraina a fost urmarea unor măsuri planificate în intenția deliberată de a-i nimici fizic pe oponenții regimului comunist, devenind un instrument-cheie al politicii de colectivizare forțată și de subjugare în acele timpuri. Drept urmare, circa 22,4 milioane de oameni au fost izolate forțat în zona înfometării totale.

„Regimul totalitar sovietic nega fenomenul înfometării masive a populației, respingea toate propunerile de asistență internațională umanitară și ascundea datele statistice dramatice. Însă în primăvara anului 1933 mortalitatea a atins cote catastrofale: în fiecare minut mureau 20 de persoane, în fiecare oră – 1168 de persoane, în fiecare zi – 28 de mii de ucraineni”, precizează ei.

Marea Înfometare (Holodomor) din Ucraina a fost condamnată anterior de 64 de state membre ale ONU printr-o declarație comună din 7 noiembrie 2003, de statele membre ale OSCE printr-o declarație comună din 30 noiembrie 2007 și de către UNESCO, la 1 noiembrie 2007, prin Rezoluția privind memoria victimelor Marii Înfometări (Holodomor) din Ucraina din anii 1932–1933.

Deputații comuniști și socialiști au părăsit sala de ședință în timpul prezentării proiectului și nu au participat la procedura de vot.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.