Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul din Macedonia a adoptat o lege care permite folosirea limbii albaneze în toate instituţiile

dw.com
Balcani Kosovo Serbia Bosnia Albania Muntenegru Macedonia Croatia

Parlamentul macedonean a adoptat joi o lege care acordă un loc sporit limbii albaneze, urmând ca membrii minorităţii albaneze să poată solicita folosirea limbii materne în toate instituţiile statului, transmite AFP. Conform noii legi, albanezii - care formează 20-25% din populaţia de 2,1 milioane de locuitori a Macedoniei - îşi vor putea utiliza limba în relaţiile cu administraţia, serviciile de sănătate, justiţia, poliţia ş.a. Totodată, limba albaneză va putea fi folosită în parlament de deputaţii acestei minorităţi, conform Agerpres.

Până în prezent, albaneza era recunoscută de administraţie şi instituţiile publice doar în localităţile cu populaţie albaneză numeroasă. Adoptarea noii legi era una din condiţiile partidelor etnice albaneze pentru a participa la coaliţia cu social-democraţii (SDSM) a premierului Zoran Zaev. Formarea acestei coaliţii a dus la pierderea guvernării de către dreapta naţionalistă (VMRO-DPMNE), aflată la putere din 2006.

Pentru a intra în vigoare, noua lege trebuie promulgată de preşedintele Gjorge Ivanov, un apropiat al VMRO-DPMNE şi care şi-a exprimat în trecut opoziţia faţă de acest text. Dacă preşedintele o va respinge, legea va reveni în parlament pentru reexaminare. VMRO-DPMNE, ai cărui deputaţi au boicotat şedinţa de joi, consideră această lege drept o atingere adusă suveranităţii şi integrităţii naţionale.

În 2001, un conflict a opus timp de şase luni rebelii albanezi din Macedonia şi armata guvernamentală de la Skopje, soldându-se cu 100-200 de morţi. Acordul de la Ohrid a pus capăt conflictului şi a oferit albanezilor mai multe drepturi, în special în privinţa folosirii limbii materne.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.