Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul din Siria a aprobat concesionarea unui important port către o societate rusă, controlată de un oligarh apropiat Kremlinului

www.newsweek.com
Vladimir Putin Bashar al-Assad

Parlamentul sirian a adoptat miercuri un proiect de lege prin care încredinţează gestionarea şi extinderea portului comercial Tartus, cel mai mare din Siria, unei întreprinderi ruse pe o perioadă de 49 de ani, a relatat agenţia oficială Sana, citată de AGERPRES.

Damascul a dezvăluit în aprilie acest acord cu compania rusă Stroitransgaz (STG). Moscova, care susţine militar regimul sirian, joacă un rol economic important, care a crescut odată cu reconstrucţia ţării devastată de un război din 2011.

Legislativul sirian a 'aprobat un proiect de lege privind ratificarea acordului' între Societatea generală a portului Tartus şi compania rusă STG, conform Sana.

Citește și: Andrei Caramitru profețește că PNL, PMP și UDMR vor trăda! ‘Vor dispărea strategic la vot’

Proiectul de lege trebuie trimis acum preşedintelui Bashar al-Assad pentru promulgare. Textul prevede o conducere colegială compusă din trei membri ai societăţii siriene şi trei membri ai întreprinderii ruse, potrivit Sana.

Fondată în 1991, Stroitransgaz este una dintre cele mai mari companii de construcţii din Rusia. Deţinută în proporţie de 80% de un oligarh apropiat Kremlinului, Ghennadi Timcenko, aceasta se află sub sancţiuni occidentale de la anexarea de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014.

Citește și: EXCLUSIV - Moțiunea de cenzură. Barna: UDMR a confirmat că va vota / Korodi: Singura variantă - Guvern în jurul PNL / Turcan: Încă nu avem suficiente voturi

În martie 2018, Siria a concesionat acestei companii pentru 50 de ani o zonă din regiunea centrală Palmira pentru a face investiţii şi a extrage fosfaţi.

Acordul privind Tartus va permite 'dezvoltarea serviciilor portului şi intrarea în competiţie cu alte porturi' în regiune, potrivit Sana, care citează deputaţi sirieni.

Citește și: Viorica Dăncilă îi dă replica lui Klaus Iohannis! Răspuns-fulger

Contractul oferă Siriei o 'serie de avantaje', în special 'importante beneficii', care ar putea să meargă până la 35% din veniturile portului, potrivit ministrului sirian al transporturilor, Ali Hammoud. Un alt punct pozitiv: 'investiţii de 50 de milioane de dolari pentru dezvoltarea portului şi construirea unui nou port adiacent', a declarat ministrul. În trecut, ministrul Hammoud asigurase că Stroitransgaz va investi până la 500 de milioane de dolari pentru a extinde portul.

Rusia, care sprijină militar regimul de la Damasc din septembrie 2015, a stabilit o bază navală la Tartus, nu departe de portul comercial. Războiul nu a împiedicat companiile ruse să investească în ultimii ani în sectoarele petrolier, al gazelor şi minier din Siria.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.