Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul este somat să deblocheze 'situația fără precedent' de la Radio România: Angajații riscă să nu-și mai primească salariile

Pagina de media
radio romania

Sindicatul Salariaţilor din Radio România (SSRR) solicită parlamentarilor din comisiile de cultură ale celor două camere legislative să deblocheze situaţia în care se află Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) după încetarea joi, 28 octombrie, a mandatului directorului general interimar al instituţiei, se precizează într-un comunicat remis luni de organizaţia sindicală.

"Vineri, 29 octombrie, Parlamentul a declanşat procedura de numire a noului Consiliu de Administraţie. Între timp, Societatea Română de Radiodifuziune nu are conducere curentă, deoarece inclusiv o parte dintre membrii Comitetului Director nu mai au mandate, întrucât delegaţia pentru funcţia de conducere în SRR a încetat. Instituţia se află practic într-un vid organizaţional şi legislativ, care împiedică plăţile curente, plata salariilor, alte măsuri curente necesare pentru funcţionarea Radio România", se menţionează în comunicat.

În acest context, Sindicatul Salariaţilor din Radio România subliniază că, potrivit Legii 41/1994, instalarea unui Consiliu de Administraţie la SRR presupune, pe de o parte, numirea a 11 membri titulari şi a 11 membri supleanţi din partea Preşedinţiei, Guvernului, partidelor politice parlamentare şi a 2 membri titulari şi 2 supleanţi din partea salariaţilor.

De asemenea, organizarea alegerilor pentru numirea celor doi membri din partea salariaţilor este, potrivit legii, atributul conducerii SRR, aminteşte organizaţia sindicală, care reproduce conţinutul articolului 18 din legea 41/1994: "Conducerea serviciilor publice de radiodifuziune şi de televiziune, în cadrul fiecărei societăţi, este asigurată de: consiliul de administraţie; directorul general; comitetul director. Consiliul de administraţie se organizează pentru fiecare societate şi este compus din 13 persoane, dintre care una îndeplineşte funcţia de preşedinte".

Sindicatul Salariaţilor din Radio România atrage atenţia că, potrivit aceleiaşi legi, alegerea celor doi reprezentanţi ai salariaţilor în Consiliul de Administraţie se face prin vot secret, într-un scrutin organizat de conducerea societăţii, însă în momentul actual, în lipsa existenţei unei conduceri a instituţiei, scrutinul intern nu poate fi organizat.

"Personalul angajat al fiecărei societăţi desemnează, prin vot secret, candidaţii pentru două locuri, în cadrul unui scrutin organizat de conducerea societăţii respective", reproduce SSRR în comunicat paragraful legal care reglementează alegerea celor doi reprezentanţi ai salariaţilor în Consiliul de Administraţie.

Totodată, preşedintele director general al Societăţii Române de Radiodifuziune este ales dintre membrii Consiliului de Administraţie, iar în cazul în care nu se organizează alegeri pentru reprezentanţii salariaţilor în Consiliul de Administraţie, procedura este viciată şi, de asemenea, este încălcat dreptul constituţional de a alege şi a fi ales, atât în ce priveşte Consiliul de Administraţie, cât şi preşedintele director general, arată SSRR în comunicat.

"De aceea, stimaţi membri ai Parlamentului, chiar în ziua în care Radio România împlineşte 93 de ani de la înfiinţare, vă solicităm să dispuneţi, potrivit prerogativelor legale, măsurile necesare, astfel încât, până la instalarea noului Consiliu de Administraţie, conducerea Radio România să poată fi asigurată", se menţionează în documentul Sindicatului Salariaţilor din Radio România.

SSRR este o organizaţie sindicală legal constituită la nivelul Societăţii Române de Radiodifuziune şi afiliată Federaţiei CulturMedia şi CNS Cartel Alfa, precizează sursa citată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.