Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul European a adoptat o rezoluţie care consemnează lipsa de progrese suficiente în combaterea corupţiei în Malta

operationworld.com
Malta

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluţie care consemnează lipsa de progrese suficiente în combaterea corupţiei în Malta, informează AFP.

La cinci ani de la asasinarea jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia, spălarea de bani şi corupţia la nivel înalt pe care le ancheta aceasta continuă în ţara ei, arată textul pentru care au votat 564 de europarlamentari, în timp ce doar 10 au fost împotrivă şi 17 s-au abţinut.

Recomandările raportului final al anchetei publice a asasinatului au fost implementate doar "cu lacune", a apreciat legislativul european reunit la Strasbourg, care a cerut judecarea "tuturor persoanelor implicate, la toate nivelurile", în uciderea jurnalistei, potrivit Agerpres.

Vineri, o instanţă din La Valetta i-a condamnat la câte 40 de ani de închisoare pe doi fraţi care au realizat, amplasat şi detonat bomba care a aruncat în aer autoturismul condus de Caruana Galizia în octombrie 2017. Anul trecut, un alt bărbat implicat în atentat a fost pedepsit cu 15 ani de închisoare. Însă omul de afaceri Yorgen Fenech, suspectat că a comandat asasinatul, nu a fost încă judecat; el susţine că nu a fost implicat în niciun fel.

Preşedinta PE, malteza Roberta Metsola, a promis luni în plen că instituţia pe care o conduce va transforma "durerea în hotărâre pentru a asigura nu doar cele mai bune legi pentru toţi, ci şi justiţie pentru toate persoanele implicate în crimă".

Comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, a arătat că "este fundamental, la cinci ani de la fapte, ca ancheta penală în curs să fie dusă la bun sfârşit în întregime şi în special ca aceia care au comandat asasinatul să fie traşi la răspundere în instanţă".

Eurodeputata ecologistă franceză Gwendonline Delbos-Corfield, coautoare a textului rezoluţiei, a afirmat că atacurile împotriva unor jurnalişti din Uniunea Europeană au în comun în continuare "legătura între organizaţiile infracţionale, oamenii politici şi corupţie".

Ca un omagiu pentru Daphne Caruana Galizia, Parlamentul European a instituit un premiu pentru jurnalism în valoare de 20.000 de euro. La a doua ediţie, distincţia le-a fost acordată miercuri, la Strasbourg, jurnaliştilor Clement Di Roma şi Carol Valade, pentru un documentar despre influenţa rusă în Republica Centrafricană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.