Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul European a aprobat închirierea unei noi clădiri la Strasbourg

romania-alege.ro
Parlamentul European

Parlamentul European a aprobat miercuri închirierea unei noi clădiri în apropierea sediului său din Strasbourg, pe care Franţa i-a propus să o închirieze la un preţ preferenţial cu speranţa de a ancora această instituţie pe teritoriul său, relatează AFP.

Proiectul, contestat de eurodeputaţi în special de social-democraţi din grupul (S&D), necesita aprobarea din partea Comisiei pentru probleme bugetare, care l-a aprobat cu o largă majoritate (26 de voturi pentru, 11 împotrivă, trei abţineri).

Capitală a Alsaciei, Strasbourg (estul Franţei) este sediul oficial al Parlamentului European, dar cea mai mare parte a activităţii parlamentare se desfăşoară de fapt la Bruxelles, iar oraşul nu găzduieşte decât sesiunile plenare, timp de patru zile în fiecare lună, potrivit Agerpres.

Deplasările dus-întors ale europarlamentarilor constituie obiectul unor dezbateri de decenii între susţinătorii unui sediu unic la Bruxelles şi apărătorii statutului de capitală europeană a Strasbourgului.

Pentru a ancora mai mult instituţia pe teritoriul său, guvernul francez a propus Parlamentului European să-i închirieze un imobil de 15.000 de m2, în apropierea sediului său istoric, ceea ce i-ar permite să se extindă.

Această clădire, denumită 'Osmose' este nelocuită încă de la finalizarea sa în 2021. Parlamentul European şi guvernul francez s-au pus de acord pentru ca instituţia UE să o achiziţioneze, dar proiectul a rămas fără rezultat.

Şefa guvernului francez Elisabeth Borne a propus atunci ca autorităţile franceze să cumpere ele însele clădirea şi să o închirieze Parlamentului European pentru preţul atractiv de circa 700.000 de euro pe an.

"Mă bucur de decizia Parlamentului European de a-şi dezvolta prezenţa în Strasbourg cu clădirea 'Osmose'", a reacţionat ea pe Twitter miercuri după vot, apreciind că acest proiect "ameliorează condiţiile de muncă" ale eurodeputaţilor.

"Adevărul este că noi nu avem nevoie de această clădire la Strasbourg. Ea nu este adaptată necesităţilor", a criticat eurodeputatul leton Nils Usakovs, care a urmărit dosarul pentru grupul S&D.

"Într-o vreme în care numeroşi cetăţeni europeni luptă pentru a face faţă consecinţelor inflaţiei, noi credem că banii contribuabililor trebuie să fie utilizaţi într-un mod prudent şi responsabil", a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.