Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul European a cerut eliberarea imediată a avocatei şi militantei iraniene pentru drepturile omului Nasrin Sotoudeh

European Parliament
UE PE parlamentul european

Parlamentul European a cerut joi eliberarea imediată a avocatei şi militantei iraniene pentru drepturile omului Nasrin Sotoudeh, aflată în detenţie la Teheran şi condamnată săptămâna aceasta la o pedeapsă de şapte ani de închisoare, informează AFP, potrivit agerpres.ro.

Citeste si Viorica Dăncilă, despre dezvoltarea UE - Încrederea oamenilor se poate pierde într-o clipă

Printr-un vot cu mâna ridicată, deputaţii europeni, reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg, au votat un text care "cere încă o dată guvernului iranian să o elibereze imediat şi necondiţionat pe laureata Premiului Saharov (pentru libertatea spiritului, în 2012), Nasrin Sotoudeh".

Parlamentul European "consideră procesul şi condamnarea în mod clar inechitabile a lui Nasrin Sotoudeh drept o negare gravă a justiţiei".

Miercuri, deputaţii francezi au ovaţionat-o în picioare pe iraniană, la o zi după ce soţul avocatei a anunţat că ea a fost condamnată la zece ani de închisoare suplimentari, pentru "incitare la desfrâu", şi la 148 de lovituri de bici pentru că s-a prezentat în trecut în faţa tribunalului fără văl islamic, obligatoriu pentru femei în spaţiul public în Iran.

Dincolo de acest caz concret al avocatei Nasrin Sotoudeh, deputaţii europeni le-au cerut autorităţilor iraniene "să-i pună imediat în libertate pe toţi apărătorii drepturilor omului şi pe toţi jurnaliştii plasaţi în detenţie şi condamnaţi pentru că pur şi simplu şi-au exercitat dreptul la libertatea de exprimare şi de reuniune".

Recompensată în 2012 cu Premierul Saharov pentru libertatea spiritului, decernat de Parlamentul European, militanta a stat deja trei ani în închisoare, din 2010 până în 2013, pentru ''activitate împotriva securităţii naţionale'' şi ''propagandă antiregim'', după ce i-a apărat pe opozanţii arestaţi în cursul unor manifestaţii în 2009 împotriva realegerii în funcţia de preşedinte a ultraconservatorului Mahmoud Ahmadinejad.

În ianuarie, soţul său Reza Khandan a fost de asemenea condamnat la cinci ani de închisoare pentru ''complot împotriva securităţii naţionale'' şi la un an pentru ''propagandă împotriva sistemului''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.