Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul European a sancționat dur Azerbaijanul. Țara condusă de dictatorul Ilham Aliyev acuzată de grave încălcări ale drepturilor omului

president.az
Ilham Aliyev

Azerbaijanul a fost sancționat printr-o rezoluție a parlamentului european pentru grave încălcări ale drepturilor omului.

Parlamentul European a adoptat pe 14 septembrie a.c. o rezoluție prin care cere eliberarea lui Gubad Ibadoghlu, opozant al regimului Aliyev, încarcerat ilegal în Azerbaidjan, condamnând încălcările grave ale drepturilor omului din Azerbaidjan solicitând impunerea de sancțiuni oficialilor azeri responsabili de încălcările drepturilor omului în acest caz.

Azerbaijanul, sancționat de Parlamentul european pentru grave încălcări ale drepturilor omului

În textul rezoluției se mai arată faptul că Gubad Ibadoghlu, un economist renumit și opozant de marcă al regimului Aliyev, a fost atacat cu brutalitate și reținut în mod ilegal la 23 iulie 2023, unde a și rămas în arest, încălcându-i-se dreptul la apărare și limitându-i-se contactul cu familia.

Mai mult decât atât, deși sunt cunoscute afecțiunile cronice de care acesta suferă, nu i-a fost permis accesul la tratament adecvat, Rezoluția statuând că deținutului i se aplică un tratament inuman. Acesta riscă o condamnare cu închisoarea de până la 12 ani pentru acuzații calificate în textul rezoluției ca fiind ”inventate”.

Gubad Ibadoghlu este un fervent critic la adresa regimului Aliyev pe care îl acuză de corupție, gestionarea ineficientă a fondurilor publice și lipsă de transparență bugetară. El este președintele Mișcării pentru Democrație și Prosperitate din Azerbaidjan, formațiune căreia i s-a refuzat în mod constant înregistrarea ca partid politic în Azerbaijan.

Rezoluția mai precizează că organizații independente credibile avertizează despre faptul că, în prezent, în Azerbaidjan sunt circa 200 de deținuți politici - jurnaliști, activiști pentru drepturile civile și politicieni din opoziție, precum și activiști azeri pentru drepturile omului, amenințați în afara granițelor țării, ca Mahammad Mirzali.

Rezoluția solicită Serviciului European de Acțiune Externă și statelor membre să condamne gravele încălcări ale drepturilor omului și ale democrației din Azerbaidjan și să aducă în dezbatere cazuri precum cel al lui Gubad Ibadoghlu în toate reuniunile bilaterale și în timpul negocierilor pentru un viitor acord de parteneriat, a cărui semnare ar trebui să fie condiționată de eliberarea tuturor deținuților politici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.