Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul European - Carmen Avram atrage atenţia asupra problemelor întâmpinate de agricultorii europeni

Inquam Photos / Octav Ganea
carmen avram

Dificultăţile care ameninţă agricultura europeană sunt atât de grave încât, dacă nu se vor găsi soluţii şi implementa măsuri adecvate, în câteva decenii nu vom mai avea nici fermieri, nici agricultură şi nici mediu rural, a declarat miercuri seară eurodeputata Carmen Avram (S&D), în timpul şedinţei Comisiei de agricultură a Parlamentului European (AGRI) consacrate prezentării de către ministrul german al agriculturii şi alimentaţiei, Julia Klockner, a priorităţilor preşedinţiei germane a Consiliului UE, potrivit unui comunicat postat pe site-ul eurodeputatei, potrivit Agerpres.

"Aş vrea să ridic o problemă care, din punctul meu de vedere, nu beneficiază de suficientă atenţie, dar de care depinde întru totul viitorul agriculturii europene: criza forţei de muncă. În ultimii 15 ani, Europa a pierdut deja 30% din forţa de muncă din agricultură. Aici e vorba şi de muncitori, dar şi de antreprenori. Tot mai mulţi îşi abandonează fermele şi, mai grav, acest abandon se regăseşte inclusiv în rândul fermierilor care fac agricultură ECO. Motivele sunt diverse: concurenţa neloială din partea statelor terţe, creditele bancare foarte scumpe, şi chiar mult peste media europeană în anumite ţări, printre care şi România, lipsa unor poliţe de asigurare adaptate noilor schimbări climatice şi o rezistenţă din partea companiilor şi a băncilor de a le adapta, cerinţele din ce în ce mai stricte venite de la Bruxelles şi dispariţia şcolilor agricole. Noua Politică Agricolă Comună şi-a luat măsurile necesare în privinţa avantajelor pentru fermierii tineri. Însă nu e suficient. De aceea, vă întreb ce consideraţi că ar trebui făcut pentru a ne asigura că, în 2050, când vom trage linie, vom mai avea fermieri, business agricol şi zone rurale?", a spus Avram în intervenţia sa.

Tot miercuri seară, membrii AGRI l-au avut invitat pe Francisco Gordejo, expert în Direcţia Generală pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară a Comisiei Europene, care a oferit detalii despre procesul de revizuire a politicii europene, cu privire la sănătatea animalelor, care trebuie aplicată de la 1 aprilie 2021.

Eurodeputata Carmen Avram a făcut un apel la o analiză profundă de impact, pentru a oferi timp şi sprijin fermierilor în vederea adaptării la noile reguli privind sănătatea animalelor: "Ceea ce pandemia Covid-19 ne-a oferit a fost încă un motiv de a reflecta la efectele pe care le au pierderea biodiversităţii şi distrugerea habitatului. Celălalt lucru pe care l-am învăţat este că priorităţile se pot schimba peste noapte'', a spus ea.

În contextul reformei Politicii Agricole Comune, al noilor condiţionalităţi şi al cadrului financiar multianual, dar şi ţinând cont de consecinţele negative ale pandemiei asupra sectorului cărnii prin restrângerea activităţilor HoReCa, europarlamentara social-democrată a întrebat ''cum ne vom asigura, deşi Comisia nu e încântată să vorbească despre asta, că statele membre şi fermierii vor avea destul timp la dispoziţie pentru a se putea adapta la noile reguli de protecţia animalelor?''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.