Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul European lansează o pagină web în cooperare cu legislativul ucrainean

romania-alege.ro
Parlamentul European

Parlamentul European lansează o pagină web în cooperare cu legislativul ucrainean care prezintă modul în care UE a sprijinit Ucraina începând din 2014, informează vineri un comunicat al PE.

Pagina web "UE este alături de Ucraina" ("The EU stands with Ukraine", în limbile engleză şi ucraineană) creată de PE oferă ultimele ştiri, materiale video şi podcasturi, precum şi texte legislative şi rezoluţii, pentru a arăta modul în care UE ajută Ucraina. Conţinut provenind de la Parlamentul ucrainean poate fi, de asemenea, partajat pe site.

În urma "Revoluţiei demnităţii" din 2014, PE s-a angajat într-un mod fără precedent în cooperarea cu Parlamentul din Ucraina (Verhovna Rada) în domeniul sprijinirii democraţiei, se precizează în comunicat. În cadrul unui memorandum de înţelegere, reînnoit în 2021 de preşedintele PE şi de preşedintele Radei, au loc schimburi şi dialoguri periodice, vizite de studiu şi acţiuni de sprijin, precum şi acţiuni de cooperare în domeniul IT, al securităţii cibernetice şi al comunicării.

De-a lungul anilor, UE şi PE s-au opus în mod constant agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Într-o rezoluţie adoptată în decembrie 2021, eurodeputaţii au solicitat Rusiei să îşi retragă trupele care ameninţă Ucraina şi au afirmat că orice agresiune a Moscovei trebuie să aibă un preţ economic şi politic ridicat, potrivit Agerpres.

Ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia, UE a adoptat o gamă largă de sancţiuni care vor avea consecinţe grave pentru Rusia. Parlamentul European a organizat o sesiune plenară extraordinară la 1 martie, când preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat eurodeputaţilor. PE şi-a exprimat cu acest prilej sprijinul ferm pentru Ucraina şi a solicitat măsuri suplimentare.

UE şi Ucraina au deja în vigoare un acord de asociere (AA), precum şi un acord de liber schimb aprofundat şi cuprinzător (DFCTA). Acordul a stabilit asocierea politică şi integrarea economică între UE şi Ucraina şi a prevăzut accesul reciproc liber pe piaţă. Delegaţia Parlamentului la Comisia parlamentară de asociere UE-Ucraina menţine, de asemenea, contacte periodice cu omologii din Verhovna Rada pentru a discuta punerea în aplicare a acordurilor de asociere şi de liber schimb.

Există însă diverse iniţiative ale UE menite să sprijine economia, tranziţia verde şi reformele din Ucraina. La 16 februarie 2022, eurodeputaţii au aprobat un împrumut macrofinanciar în valoare de 1.2 miliarde de euro pentru a ajuta Ucraina să îşi acopere nevoile de finanţare externă în 2022.

În 2018, PE a decernat Premiul Saharov pentru libertatea de gândire lui Oleg Senţov, regizor şi activist ucrainean pentru drepturile omului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.