Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul European revine la normalitate: Sute de eurodeputaţi se deplasează la Strasbourg

parlamentul european

Sute de eurodeputaţi se deplasează la Strasbourg pentru prima sesiune a Parlamentului European care va fi găzduită de oraşul francez după izbucnirea pandemiei de COVID-19, deşi mulţi consideră că această revenire este prematură, notează luni novinite.com.

Pe europarlamentarii care vin la Strasbourg îi aşteaptă controale ale temperaturii corporale, purtarea măştii sanitare, interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii şi multiple teste medicale, cu carantină obligatorie la revenirea în Belgia dacă perioada în care se află în afara teritoriului acestei ţări depăşeşte 48 de ore.

Rasa Jukneviciene, o eurodeputată lituaniană de centru-dreapta, a explicat într-o scrisoare adresată preşedintelui PE, David Sassoli, că revenirea la Strasbourg este prea rapidă şi implică numeroase riscuri sanitare.

Conform tratatelor europene, Parlamentul European are sediul la Strasbourg, unde se desfăşoară anual 12 sesiuni plenare de câte trei zile. În restul timpului, europarlamentarii lucrează la Bruxelles. Susţinătorii unui sediu unic la Bruxelles acuză frecvent costurile ridicate (aproximativ 114 milioane de euro pe an) ale deplasărilor unui număr de aproximativ 2.500 de persoane din aparatul administrativ al PE şi utilizarea uriaşului complex de la Strasbourg doar patru zile pe lună.

Însă preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a exprimat constant nemulţumirea faţă de deciziile preşedintelui PE David Sassoli de a anula, din cauza pandemiei de COVID-19, numeroase sesiuni plenare ce au loc în mod normal la Strasbourg.

Mulţi europarlamentari vor putea ''participa'' de la distanţă, prin videoconferinţă, la sesiunea plenară care începe luni la Strasbourg, în timp ce secretariatul Parlamentului European a trimis doar o treime din personalul care de obicei se deplasează în oraşul francez pentru aceste sesiuni.

De la începutul epidemiei, sesiunile Parlamentului European au avut loc în general prin videoconferinţă, cu prezenţă redusă a europarlamentarilor şi echipelor acestora. Ultima sesiune plenară care a avut loc la Strasbourg a fost cea din 10-13 februarie 2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.