Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul European, SOLICITARE de URGENŢĂ în criza politică de la Chişinău

Parlamentul European 2

Parlamentul European denunţă derapajele de la strandardele democratice în Republica Moldova şi cere încetarea imediată a intervenţiei politicului în sistemul judiciar şi în desfăşurarea alegerilor

Parlamentul European denunţă derapajele de la strandardele democratice în Republica Moldova şi solicită încetarea imediată a intervenţiei politicului în sistemul judiciar şi în desfăşurarea alegerilor. Astfel, Comisia pentru afaceri externe a PE se arată foarte îngrijorată de decizia recentă a instanţei de judecată de la Chişinău, care a decis, din motive netransparente, să nu confirme legalitatea recentelor alegeri locale pentru Primăria Chişinău.

Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European a dezbătut joi ultimele evoluţii din Republica Moldova, iar preşedinţii şi raportorii comisiei au denunţat derapajele de la strandardele democratice şi solicită încetarea imediată a intervenţiei politicului în sistemul judiciar şi în desfăşurarea alegerilor.

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei europene, comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European se arată foarte îngrijorată de decizia recentă a instanţei de judecată de la Chişinău, care a decis, din motive netransparente, să nu confirme legalitatea recentelor alegeri locale pentru Primăria Chişinău.

Parlamentul European spune că interferenţa politică în sistemul judiciar şi în desfăşurarea alegerilor este contrară standardelor europene la care Republica Moldova a subscris, mai ales ca parte la Acordul de asociere UE-Moldova.

Legislativul European reaminteşte autorităţilor din Republica Moldova despre declaraţia comună din 4 iulie 2017 a Parlamentului European, a Consiliului şi a Comisiei, ataşată deciziei de acordare a asistenţei macrofinanciare Moldovei, potrivit căreia "o condiţie prealabilă pentru acordarea de asistenţă macro-financiară este ca ţara beneficiară să respecte mecanismele democratice eficiente, inclusiv un sistem parlamentar multipartit şi statul de drept şi garantează respectarea drepturilor omului ".

“După cum arată atât ultima reformă electorală, cât şi cele mai recente evoluţii din Chişinău, această condiţie prealabilă nu este îndeplinită în acest stadiu”, subliniază raportul Comisiei pentru afaceri externe a PE.

PE îndeamnă autorităţile din Republica Moldova să ia măsuri imediate pentru a se asigura că prevalează statul de drept în gestionarea rezultatelor alegerilor locale şi în perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare din acest an. De asemenea, PE îndeamnă autorităţile să furnizeze rapid rezultate în anchetele privind fraudele bancare din 2014.

Judecătoria Chişinău a invalidat alegerile locale care au avut loc în capitala Republicii Moldova în 3 iunie. Andrei Năstase, candidatul Partidului "Platforma Demnitate şi Adevăr" (PPDA), care a câştigat scrutinul, spunea că va contesta decizia la Curtea de Apel.

Sute de oameni au protestat miercuri seară în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, faţă de invalidarea alegerilor locale pentru primăria capitalei Republicii Moldova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.