Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul European, zdruncinat de un scandal de spionaj. O eurodeputată e acuzată că oferă informații Rusiei

AP
parlamentul european coruptie UE

Parlamentul European a anunţat marţi că a deschis o anchetă asupra Tatjanei Zdanoka, o eurodeputată neafiliată din Letonia, acuzată că din 2005, la un an după ce a ajuns în legislativul european, a început să spioneze pentru Rusia.

Politiciana ar fi "apărat în mod deschis" poziţiile Moscovei, scrie The Insider într-un lung articol bazat pe schimburi de e-mail-uri între Zdanoka şi agenţi ruşi, incluzând "rapoarte explicite şi detaliate despre activitatea ei ca europarlamentar".

Aceste e-mail-uri se referă la "întâlniri fizice la Moscova sau la Bruxelles" şi la "cereri de finanţare provenite din surse ruseşti pentru activităţile sale politice", conform acestei anchete realizate împreună cu alte mass-media, printre care un site eston şi ziarul suedez Expressen, potrivit digi24.ro.

Au fost deschise anchete

Preşedinta Parlamentului European, malteza Roberta Metsola, "ia foarte în serios aceste acuzaţii şi a trimis cazul Comitetului Consultativ pentru Codul de Conduită, ceea ce înseamnă că au fost deschise anchete" în cadrul instituţiei, potrivit purtătorului său de cuvânt.

Chestiunea va fi inclusă miercuri şi pe ordinea de zi a unei reuniuni a preşedinţilor grupurilor politice.

La finalul anului 2022, un alt scandal a zguduit Parlamentul European

"Luăm notă de faptul că aceste acuzaţii au fost semnalate în ţara (Tatjanei Zdanoka) de ceva vreme", în timp ce "toţi europarlamentarii sunt supuşi aceloraşi reguli în ceea ce priveşte independenţa mandatului sau etica", a adăugat serviciul de presă al Parlamentului, fără a dori să comenteze în detaliu.

Pe lângă ancheta internă deschisă de instituţie, se face referire la eventuale proceduri pe care autorităţile letone le-ar putea întreprinde în acest caz.

Aceste suspiciuni de spionaj apar în condiţiile în care Parlamentul European a fost zdruncinat la sfârşitul anului 2022 de Qatargate, de un presupus scandal de corupţie care a implicat mai mulţi europarlamentari, suspectaţi că au acţionat în favoarea Qatarului şi Marocului în schimbul unor sume de bani.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.