Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul Franţei a adopat legea privind utilizarea pe teritoriul ţării a permisului sanitar pentru COVID-19

mediafax.ro
pașaport digital COVID-19

Parlamentul Franţei a adopat definitiv legea privind ieşirea treptată din starea de urgenţă sanitară şi utilizarea pe teritoriul ţării a permisului sanitar, după o lună de discuții.

Similar pașaportului de COVID-19 european, documentul sanitar va atesta fie vaccinarea, fie testul negativ, fie vindecarea de boală şi va fi obligatoriu pentru evenimentele cu prezenţă numeroasă, potrivit romania-actualitati.ro.

A fost nevoie de peste o lună de dezbateri şi negocieri între deputaţi şi senatori pentru a ajunge la forma definitivă a legii care încadrează măsurile de relaxare aflate deja în curs de aplicare şi stabileşte o perioadă tranzitorie, până la 30 septembrie, în care guvernul poate decide unele restricţii dacă epidemia revine.

Preocupaţi de găsirea unui just echilibru între garantarea libertăţilor şi protejarea sănătăţii publice, parlamentarii francezi i-au acordat aşa-numitului permis sanitar un statut temporar, cu o limită de utilizare care expiră tot la 30 septembrie. Folosit pe teritoriul ţării, diferit de paşaportul sanitar ce va fi instituit de la 1 iulie la nivel european, documentul prin care se face dovada vaccinării anti-COVID, a unui test negativ sau a trecerii prin boală în ultimele două luni va fi obligatoriu pentru evenimente cu participare numeroasă, concerte, festivaluri, târguri şi expoziţii comerciale şi profeesionale, întreceri sportive, accesul în cazinouri, în transportul aerian sau pe vasele de croazieră.

Guvernul vorbea despre adunări de peste o mie de persoane, dar legea nu precizează nici o cifră. Pentru a evita abuzurile, ea desemnează şi persoanele abilitate să controleze documentul. Permisul sanitar francez, valabil din 9 iunie, o dată cu cea de a treia etapă de relaxare a restricţiior, va fi disponibil în format electronic şi tipărit şi va fi pus la dispoziţie de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Cu indicatorii epidemici în scădere, crește între timp participarea francezilor la vaccinare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.