Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul Găgăuziei va discuta decizia conducerii Moldovei de a anula o parte din excepțiile fiscale de care se bucura autonomia

Flikr
Gagauzia

Pe 24 iulie, Adunarea Populară a autonomiei Găgăuze va organiza o ședință specială dedicată deciziei conducerii Republicii Moldova de a lipsi regiunea de o parte din beneficii.

„Pe ordinea de zi a ședinței speciale a fost propusă spre examinare de către Adunarea Populară a Găgăuziei o problemă – inițiativa legislativă a unui grup de deputați ai Parlamentului Republicii Moldova „Cu privire la proiectul de lege pentru modificarea articolului 6 din Codul fiscal”, se arată într-un comunicat pe site-ul legislativului .

Anterior, Parlamentul Republicii Moldova, care controlează Partidul Acțiune și Solidaritate, a decis să discute modificări la Codul Fiscal, care reduc veniturile la bugetul Găgăuziei. După cum a explicat Radu Marian, șeful Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, în acest moment, antreprenorii găgăuzii care beneficiază de dreptul la rambursări de TVA primesc aceste fonduri de la bugetul de stat, iar taxele colectate în autonomie rămân acolo. Se propune rambursarea TVA din bugetul regiunii.

Partidul Socialiştilor din Moldova a criticat această iniţiativă a partidului de guvernământ, numind-o răzbunare pentru alegerea şefului autonomiei, Eugenia Huţul, care a fost propusă de partidul Şor. După victoria ei electorală, conflictul dintre regiune și centru a escaladat. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a spus că alegerile s-au desfășurat cu încălcări, au fost efectuate percheziții la Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei, au fost deschise dosare penale pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale și luarea de mită a alegătorilor.

Acțiunile autorităților centrale au stârnit indignarea publică: la Comrat a avut loc un miting spontan, iar deputații autonomiei într-o ședință de urgență au susținut în unanimitate decizia CEC de a o alege pe Huțul, după care Curtea de Apel Comrat a recunoscut alegerile drept legitime. Ea a preluat mandatul pe 19 iulie. Conducerea de vârf a Moldovei a refuzat să participe la inaugurarea mandatului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.