Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul Lituaniei a declarat Grupul Wagner drept organizație teroristă

WSJ
parlament Lituania seim

Seimul lituanian a aprobat în unanimitate o rezoluție, prin care Grupul Wagner este recunoscut drept organizație teroristă. Documentul precizează că compania militară rusă reprezintă o amenințare la adresa securității naționale și celei publice din Lituania, relatează televiziunea lituaniană LRT preluat de Rador.

Deputații au anunţat că Wagner primește echipamente și arme militare de la Guvernul rus, iar mercenarii săi ar fi antrenați de ofițerii Serviciului de Informații Militare din Rusia, GRU.

Rezoluția precizează că, de la începutul războiului din Ucraina, mercenarii Wagner au comis numeroase crime, inclusiv uciderea și torturarea civililor și lovirea țintelor civile, ceea ce poate fi echivalat cu acte de terorism. Rezoluția nu are consecințe juridice directe.

UE are o listă unică de organizații teroriste, care nu include Grupul Wagner. Totodată, au fost impuse sancțiuni împotriva organizației și a fondatorului acesteia, Evgheni Prigojin.

Wagner este o unitate militară neoficială rusă, care participă la operațiuni militare terestre în Siria, Africa și în războiul din Ucraina. Luptătorii companiei sunt suspectați că au comis numeroase crime de război, inclusiv execuții. Creatorul și sponsorul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, nu neagă aceste acuzaţii, deși nu le recunoaște în mod direct.

Pe 26 ianuarie, Statele Unite au declarat Grupul Wagner drept organizație criminală transnațională și au impus sancțiuni împotriva a șase persoane și a 12 companii pe care Washingtonul le consideră asociate cu Wagner și cu Evgheni Prigojin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.