Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul Lituaniei, vot în unanimitate: Rusia este un stat terorist care a comis genocid în Ucraina

www.tes.com
Lituania

Marți, 10 mai 2022, parlamentul lituanian a votat în unanimitate pentru a recunoaște războiul Rusiei împotriva Ucrainei drept genocid, iar Federația Rusă ca stat terorist, potrivit presei din țara baltică.

Rezoluția a fost adoptată cu 128 de voturi pentru, niciun vot împotrivă și nicio abținere. În rezoluție se afirmă că forțele armate și mercenarii Rusiei au comis crime de război în masă pe teritoriul ucrainean, în special la Bucha, Irpin, Mariupol, Borodyanka și Hostomel.

Potrivit documentului, intenția este de a distruge total sau parțial națiunea ucraineană și de a-i frânge spiritul prin uciderea unor familii întregi, inclusiv a copiilor, prin răpirea și violarea oamenilor și prin batjocorirea lor și a cadavrelor celor uciși.

"Seimas (parlamentul lituanian, n.r.) recunoaște agresiunea armată la scară largă - războiul - împotriva Ucrainei de către forțele armate ale Federației Ruse și conducerea politică și militară a acesteia [...] drept genocid împotriva poporului ucrainean", se arată în rezoluție.

De asemenea, rezoluția subliniază că toți autorii trebuie să fie trași la răspundere și că comunitatea internațională trebuie să înființeze un tribunal penal internațional special pentru a investiga și evalua crimele Rusiei.

Parlamentul solicită ca tribunalul să aibă puterea de a emite mandate de arestare internaționale și să nu fie limitat de imunitatea de stat sau de imunitatea șefilor de stat și de guvern și a altor funcționari publici.

"Federația Rusă, ale cărei forțe militare țintesc în mod deliberat și sistematic ținte civile, este un stat care sprijină și săvârșește terorismul", se arată în rezoluție.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.