Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul Moldovei va decide soarta Guvernului Grosu în aceste zile: 4 scenarii posibile

Variante Scenariu Plan

Premierul desemnat Igor Grosu va prezenta echipa sa Parlamentului în această săptămână. După cum ne-au obișnuit și liderii politici, avem în față trei scenarii.

Scenariul 1. Guvernul Igor Grosu primește cumva de la cineva 51 de voturi, potrivit unei analize moldova.org.

Voturile ar putea veni de la deputații PAS, PDM, PPDA, Pro Moldova (44 de deputați) și încă cineva surpriză „din cealaltă parte” – fracțiunea Șor sau grupul „Pentru Moldova”. În acest caz, Moldova intră în normalitate funcțională, având guvern cu drepturi depline, Parlament funcțional și președinte.

Scenariul 2. Guvernul Igor Grosu nu primește 51 de voturi. În acest caz sunt îndeplinite cel puțin două condiții de dizolvare a Parlamentului. Este vorba de cea care se referă la 3 luni fără guvern (a expirat ieri, 23 martie) și cea referitoare la două tentative de investire respinse (Natalia Gavrilița pe 11 februarie și Igor Grosu).

Conform Codului Electoral, alegerile Parlamentare au nevoie de cel puțin 3 luni de pregătire, asta pentru că legea prevede că trebuie să existe cel puțin două luni de campanie electorală.

Scenariul 3. Guvernul Igor Grosu nu primește 51 de voturi, dar… alegeri anticipate nu au loc acum. Aici pot fi mai mulți factori. De exemplu, înainte de a dizolva Parlamentul, Maia Sandu trebuie să organizeze o nouă rundă de consultări. Există unele interpretări că acea rundă de consultări prevede discutarea doar a datei alegerilor anticipate, însă unele voci spun că se referă și la găsirea unei ultime soluții de a preveni dizolvarea Parlamentului. Pentru că în Parlament există o majoritate (potrivit documentului oficial – 53 de deputați, dintre care doi în arest preventiv pe 72 de ore), în cadrul consultărilor ar putea fi reiterată candidatura acestei majorități – Vladimir Golovatiuc.

Cu o zi după data limită de 3 luni, încă nu e clar pe care dintre aceste scenarii o să le avem. Pentru că mai este tot timpul și al patrulea scenariu – Parlamentul declară stare de urgență imediat după respingerea candidaturii lui Igor Grosu. În acest sens, pe perioada stării de urgență Parlamentul nu poate fi dizolvat, respectiv, mai urmează o perioadă de incertitudine, informează moldova.org.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.