Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul Poloniei votează pentru menţinerea stării de urgenţă la graniţa cu Belarus

romanialibera.ro
krs polonia

Parlamentul Poloniei a votat luni pentru menţinerea stării de urgenţă impuse de-a lungul graniţei ţării cu Belarus din cauza unui aflux de migranţi ilegali, informează DPA.

Majoritatea parlamentarilor au votat împotriva unei moţiuni a opoziţiei pentru ridicarea stării de urgenţă, potrivit agerpres.ro.

Înainte de vot, prim-ministrul Mateusz Morawiecki a chemat parlamentarii la unitate. "Astăzi vedem că scenarii sunt scrise la Moscova şi Minsk ce pun în pericol suveranitatea noastră şi securitatea statului polonez", a spus el.

Joia trecută, preşedintele Andrzej Duda a declarat starea de urgenţă în regiunea de frontieră timp de 30 de zile. Conform Constituţiei, parlamentul are capacitatea de a abroga decretul.

Extinderea stării de urgenţă dincolo de cele 30 de zile este posibilă doar cu acordul parlamentului.

Decretul afectează 183 de comunităţi, toate având drepturile civile restricţionate, inclusiv interzicerea demonstraţiilor. Membrii mass-media sunt de asemenea ţinuţi în afara zonei.

Circa 30 de migranţi au fost blocaţi la frontiera Poloniei cu Belarus în ultimele patru săptămâni, atrăgând atenţia internaţională.

Soarta acestor migranţi, cărora Polonia nu le-a permis să intre în ţară, a provocat o dezbatere aprinsă în rândul publicului polonez.

Guvernul de la Varşovia îl acuză pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko că aduce refugiaţi din regiunile de criză la graniţa externă a UE într-un mod deliberat şi organizat.

Lukaşenko a anunţat la sfârşitul lunii mai că Minskul nu va mai împiedica migranţii să se deplaseze spre UE, ca răspuns la sancţiunile occidentale împotriva fostei republici sovietice.

Sancţiunile au fost impuse ca răspuns la acuzaţiile de falsificare a alegerilor de anul trecut care l-au reconfirmat pe Lukaşenko la putere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.