Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul portughez a adoptat din nou o lege în favoarea eutanasiei

eutanasie

Parlamentul portughez a adoptat vineri încă o dată o lege favorabilă dezincriminării eutanasiei, reformulată după ce fusese respinsă de Curtea Constituţională şi care va fi înaintată preşedintelui conservator Marcelo Rebelo de Sousa, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Proiectul de lege, care s-a lovit până acum de reticenţele preşedintelui şi ale Curţii Constituţionale, a fost aprobată de parlament pentru a patra oară în trei ani, cu voturile majorităţii socialiste.

Textul va fi înaintat preşedintelui, un catolic fervent şi fost profesor de drept, care poate fie să promulge legea, fie să o supună din nou spre examinare Curţii Constituţionale, fie să i se opună prin veto, aşa cum a procedat deja în trecut.

Noua versiune a legii introduce o noutate pentru a răspunde problemelor ridicate de Curtea Constituţională.

Eutanasia nu este autorizată decât în cazurile în care 'sinuciderea asistată medical este imposibilă din cauza unei incapacităţi fizice a pacientului', stipulează textul adoptat vineri.

Curtea Constituţională, sesizată de preşedintele Rebelo de Sousa, a respins pentru a doua oară în ianuarie un text de lege precedent, identificând o 'imprecizie intolerabilă' în redactarea lui şi trimiţându-l din nou în parlament.

Judecătorii au estimat că textul nu definea clar 'suferinţa de mare intensitate' care putea deschide calea spre o 'moarte asistată medical'.

Într-un comunicat, asociaţia medicilor catolici şi-a exprimat 'ferma opoziţie' faţă de această lege, arătând că 'eutanasia şi sinuciderea asistată medical (...) nu sunt acte medicale'.

Belgia şi Ţările de Jos au fost primele două state europene care, acum două decenii, au autorizat eutanasia, urmate între timp şi de alte ţări din Europa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.