Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul Republicii Moldova a votat proiectul ce prevede combaterea propagandei ruse în Audiovizual

www.casata.md
Guvern Chișinău R Moldova

Proiectul de modificare a Codului Audiovizualului, care presupune inclusiv combaterea propagandei ruse pe teritoriul Republicii Moldova, a fost adoptat de parlamentul de la Chişinău în lectură finală, cu 61 de voturi, informează joi Radio Chişinău. Deputaţii socialişti au declarat că vor contesta această lege, pe care o consideră neconstituţională. De asemenea, ei au anunţat că, în semn de protest, până la sfârşitul acestei sesiuni vor vorbi în plenul parlamentului doar în limba rusă, conform Agerpres.

Iniţiativa legislativă, înaintată de deputaţii Partidului Democrat (PDM) şi ai Partidului Popular European (PPEM), presupune modificări la Codul Audiovizualului, în aşa fel încât să fie limitată retransmisia pe teritoriul Republicii Moldova a emisiunilor informativ-analitice, politice sau militare din state care nu au ratificat Convenţia europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

Proiectul are scopul să securizeze spaţiul informaţional al Republicii Moldova, susţine deputatul PDM, Sergiu Sârbu. 'Acest proiect nu are drept scop să închidă anumite posturi de televiziune', a precizat el.

În mare parte, însă, proiectul de lege se referă la televiziunile din Rusia, deoarece această ţară nu a ratificat Convenţia Europeană care stabileşte reguli comune de difuzare a informaţiilor, notează Radio Chişinău. Comuniştii şi socialiştii s-au pronunţat împotriva acestui proiect de modificare a Codului Audiovizualului şi au cerut să fie retras de pe ordinea de zi, dar propunerea lor a fost respinsă. În semn de protest, deputaţii PCRM au părăsit sala de şedinţe.

Socialiştii susţin că Republica Moldova ar declanşa prin această modificare un conflict diplomatic. Potrivit deputatului PSRM, Vlad Bătrâncea, 'acest proiect încalcă rezoluţiile Consiliului Europei şi va introduce dictatura'.

Parlamentarii din Partidul Liberal (PLM) şi Partidul Liberal Democrat (PLDM) au susţinut proiectul, dar au atenţionat şi asupra propagandei din presa din Republica Moldova. 'De ce nu există şi un proiect de lege care să evite propaganda internă care se face la holdingul lui Plahotniuc 24 din 24 de ore. Credeţi că propagada internă este mai puţin toxică decât cea externă?', a declarat deputata liberal-democrată Maria Ciobanu. Proiectul de modificare a Codului Audiovizualului prevede sancţiuni de la 40.000 până la 100.000 de lei şi chiar retragerea licenţei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.