Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul Slovaciei a respins încă o dată Convenţia Consiliului Europei privind combaterea violenţei împotriva femeilor

slovacia

Parlamentul Slovaciei a respins joi, pentru a doua oară, un tratat european privitor la combaterea violenţei contra femeilor şi i-a cerut guvernului populist al ţării să facă presiuni pentru a bloca ratificarea documentului de Uniunea Europeană, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi violenţei domestice, cunoscută şi sub numele de Convenţia de la Istanbul, este primul text juridic cu caracter coercitiv la nivel european în acest domeniu. 

Documentul a fost deja ratificat de 34 de ţări, printre care majoritatea statelor membre ale UE. Polonia a adoptat convenţia, dar Bulgaria de exemplu a respins-o anul trecut. 

Statele semnatare ale acestei convenţii se angajează să combată violenţele împotriva femeilor, de la violenţa domestică şi violul conjugal până la mutilarea genitală.

Citește și: Forțele nord-coreene ar putea fi echipate în curând cu lansatoare multiple de rachete super masive

Legislativul de la Bratislava a respins prima dată acest text în luna martie, susţinând că el contravine definiţiei constituţionale a căsătoriei în Slovacia, definită drept o uniune heterosexuală. 

Deputaţii naţionalişti slovaci au mers mai departe joi prin supunerea la vot a unei rezoluţii care îi solicită guvernului să ''împiedice'' Uniunea Europeană să pună în practică dispoziţiile din convenţie care ''nu sunt incluse în legislaţia slovacă''. 

Această rezoluţie a fost adoptată cu 93 de voturi pentru, 29 de voturi contra şi 13 abţineri. 

Secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric, a calificat această iniţiativă a parlamentului slovac drept un pas în spate ''regretabil''. ''Guvernele europene trebuie să facă mai mult, nu mai puţin, pentru a pune capăt violenţei la adresa femeilor'', a subliniat Pejcinovic Buric într-un comunicat. 

Un amendament controversat din constituţia slovacă, introdus în 2014, defineşte căsătoria drept uniunea dintre un bărbat şi o femeie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.