Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul Slovaciei a respins ratificarea unei convenţii europene pentru protecţia femeilor, pe motiv de contradicţie cu definiţia căsătoriei

Slovacia

Parlamentul Slovaciei a respins vineri ratificarea unei convenţii europene pentru protecţia femeilor, pe motiv de contradicţie cu definiţia căsătoriei în Constituţie ca uniune între persoane de sexe opuse, informează AFP, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Ministrul Educației vine cu o propunere fără precedent! Ecaterina Andronescu dorește schimbări majore pentru examenul de Bacalaureat

Din 133 de deputaţi prezenţi, 101 - reprezentând atât coaliţia guvernamentală, cât şi opoziţia - au votat împotriva Convenţiei de la Istanbul a Consiliului Europei.

Citește și: Cristina Țopescu se implică în scandalul momentului! Reacția acesteia după ieșirea lui Chirilă:’Suntem oameni, nu sfinţi’

AFP prezintă tratatul drept primul instrument juridic obligatoriu la nivel european menit să combată violenţa împotriva femeilor, violul conjugal şi mutilările genitale feminine. Documentul deschis pentru semnare în 2011 a fost adoptat până acum de 34 de ţări (inclusiv România, în 2016 - n. red.), printre care 21 sunt membre ale Uniunii Europene.

Citește și: Toți românii sunt vizați! Prețul gazului va fi modificat- Decizia luată de Guvern

Convenţia nu menţionează explicit căsătoriile între persoane de acelaşi sex, dar mulţi slovaci consideră formulările din text ca o ameninţare la adresa familiei tradiţionale, arată France Presse. Un amendament din 2014 la Constituţia Slovaciei defineşte căsătoria ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie, ceea ce a provocat proteste ale susţinătorilor drepturilor omului.

Citește și: Vești bune! Mii de angajați vor avea parte de încă o zi liberă- Când se va întâmpla asta

"Ne-am alăturat Rusiei şi Azerbaidjanului, singurele ţări care au refuzat să ratifice convenţia", a susţinut Adriana Mesochoritisova, lidera organizaţiei neguvernamentale Moznost volby (Posibilitatea alegerii), apreciind că decizia parlamentului de la Bratislava "spune nu orientării pro-europene a Slovaciei". Ea consideră că votul a fost un instrument de campanie electorală înaintea turului al doilea al alegerilor prezidenţiale, care va avea loc sâmbătă şi în care se aşteaptă, potrivit AFP, victoria categorică a liberalei Zuzana Caputova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.