Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul turc a ratificat cu unanimitate de voturi, Acordul de la Paris privind schimbările climatice

economica.net
Turcia

Parlamentul turc a ratificat miercuri seară, cu unanimitate de voturi, Acordul de la Paris privind schimbările climatice, dând curs astfel angajamentului asumat de preşedintele Recep Tayyip Erdogan în faţa Adunării Generale a ONU luna trecută, relatează AFP, citat de agerpres.

Turcia devine al 191-lea stat ce ratifică acest acord care urma să permită, la adoptarea sa în 2016, limitarea creşterii temperaturilor medii pe planetă cu 2 grade Celsius şi, dacă era posibil, cu 1,5 grade.

Ratificarea de către parlamentul de la Ankara are loc cu trei săptămâni înainte de deschiderea conferinţei mondiale de la Glasgow privind clima, sub egida ONU (COP26).

Turcia semnase Acordul de la Paris în 2016, iar Erdogan justificase până acum neratificarea prin nedreptăţi legate de obligaţiile revenite şi de împărţirea poverii în ce priveşte reducerea emisiilor poluante, Ankara considerând că eforturile trebuie diferenţiate între ţările industrializate.

Emisiile nete ale Turciei de gaze cu efect de seră au crescut cu peste 150% faţă de 1990, potrivit cifrelor oficiale.

Problema climatică s-a impus însă cu brutalitate în această ţară după o succesiune de evenimente meteo extreme, printre care incendii de pădure pe coasta Mediteranei şi inundaţii în nord, care au făcut în jur de 100 de victime şi au cauzat pagube importante naturii.

Turcia mai este lovită şi de o secetă persistentă, care i-a obligat deja pe unii producători să-şi abandoneze terenurile şi pe alţii să se îndrepte spre culturi mai puţin consumatoare de apă.

Apărătorii mediului sunt îngrijoraţi însă de voinţa Ankarei de a creşte producţia de energie pe bază de cărbune, deşi Turcia îşi propune oficial o reducere cu 21% a emisiilor de gaze cu efect de seră la orizontul anului 2030.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.