Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul ucrainean l-a demis pe ministrul finanţelor, Oleksandr Daniliuk

Ucraina

Parlamentul ucrainean l-a demis joi pe ministrul finanţelor Oleksandr Daniliuk, unul dintre principalii negociatori ai Kievului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), victimă a unui conflict cu şeful guvernului, relatează AFP, scrie agerpres.ro.

În total, 254 de deputaţi, minimul necesar fiind 226, au votat în favoarea demiterii lui Daniliuk, propusă de premierul Volodimir Groisman. 

Aceasta este a doua oară în doi ani când este schimbat titularul acestui post cheie pentru o ţară dependentă de ajutor financiar occidental şi încă afectată de conflictul armat din estul teritoriului. 

Oleksandr Daniliuk, în vârstă de 42 de ani, care a ocupat această funcţie timp de doi ani, este supus presiunilor din 23 mai, când a încercat fără succes să-şi numească consilierul în funcţia de ministru adjunct. El l-a acuzat apoi pe şeful guvernului că a blocat această numire şi că doreşte să saboteze reformele pe care încearcă să le facă. 

'După conflictul pe care l-a provocat la o şedinţă de guvern, el şi-a permis acţiuni care, în opinia mea, sunt incompatibile' cu poziţia sa de ministru, a declarat miercuri premierul Groisman pe Facebook referitor la Daniliuk. 

Pe 31 mai, presa ucraineană a publicat o scrisoare adresată de Oleksandr Daniliuk ambasadorilor G7, în care el a descris conflictul său cu şeful guvernului ucrainean şi a afirmat că a 'atins limita în căutarea unui compromis'. 

După venirea la putere a pro-occidentalilor la Kiev, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a acordat Ucrainei un pachet de ajutor de 17,5 miliarde de dolari, în schimbul adoptării unor măsuri de austeritate. Plata diferitelor tranşe ale programului de finanţare a fost amânată din cauza dificultăţilor adoptării măsurilor solicitate de FMI şi a lentorii luptei anticorupţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.