Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul Ucrainei a aprobat numirea lui Kyrylo Shevchenko ca preşedinte al băncii de stat Ukrgasbank

http://www.ordineazilei.ro/
Ucraina steag

Parlamentul Ucrainei (Verkhovna Rada) a aprobat joi numirea lui Kyrylo Shevchenko, preşedintele băncii de stat Ukrgasbank, în postul de guvernator al Băncii Naţionale a Ucrainei (NBU), transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Acest post a devenit vacant în urma demisiei surprinzătoare a lui Yakiv Smolii, care în urmă cu două săptămâni a denunţat "presiuni politice" asupra instituţiei sale. Smolii, în funcţie de doi ani, nu i-a numit direct pe cei pe care îi acuză de "presiuni politice sistematice", menţionând doar imposibilitatea de "a-şi exercita funcţia în mod eficient".

La o şedinţă care a avut loc joi în Parlamentul Ucrainei, un număr de 332 de deputaţi au votat în favoarea numirii lui Kyrylo Shevchenko în postul de guvernator al NBU, peste numărul minim cerut de 226 de voturi.

Citește și: Ce REGULI sunt în noua STARE DE ALERTĂ care începe vineri, pentru încă 30 de zile

La audierea sa, Shevchenko a promis că va "păstra independenţa instituţională" a Băncii centrale şi nu va permite o "inflaţie scăpată de sub control", un subiect care îi îngrijorează pe occidentali şi pe economişti.

În vârstă de 47 de ani, Kyrylo Shevchenko conduce de cinci ani Ukrgasbank, o mare bancă deţinută de statul ucrainean şi era considerat de mass media drept cel mai probabil succesor al lui Yakiv Smolii. Anterior Shevchenko a criticat politica monetară urmată de NBU în mandatul lui Smolii pe motiv că acesta a practicat o rată a dobânzii ridicată. De asemenea, Shevchenko a lăudat eforturile Guvernului de a ieftini costul împrumuturilor pentru companii.

Demisia surprinzătoare a lui Yakiv Smolii a agitat pieţele şi a dat naştere la îngrijorări din partea Fondului Monetar Internaţional, instituţie al cărui sprijin este crucial pentru Ucraina. FMI a subliniat că independenţa băncii centrale a Ucrainei trebuie păstrată de noul guvernator al băncii centrale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.