Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partea principală din racheta Long March 5B, scăpată de sub control la intrarea în atmosferă

NBC News
racheta

Partea principală din uriaşa rachetă care a lansat primul modul al Chinei pentru staţia spaţială Tianhe urmează să cadă pe Pământ şi este posibil să aibă o revenire necontrolată, la un punct necunoscut, potrivit The Guardian.

Bucata de 30 de metri face parte din racheta Long March 5B care a lansat modulul „Heavenly Harmony” pe orbita joasă a Pământului, pe 29 aprilie, din Wenchang, provincia Hainan, scrie News.ro.

Componenta a orbitat temporar, iar unii experţi se tem că ea o să cadă într-o zonă locuită. Cercetătorii vor putea estima momentul revenirii corpului rachetei pe Terra doar cu câteva ore înainte.

„Ultima dată când au lansat o rachetă Long March 5B, mari bucăţi de metal au zburat şi au avariat câteva clădiri din Coasta de Fildeş”, a spus Jonathan McDowell, astrofizician la Astrophysics Center de la Harvard University. „Mare parte din ea a ars, dar au existat piese enorme de metal care au ajuns pe sol. Suntem foarte norocoşi că nimeni nu a fost rănit”.

Marţi, componenta rachetei orbita Pământul la fiecare 90 de minute, la aproximativ 27.600 km/h şi o altitudine de peste 300 de kilometri.

Armata americană a numit-o 2021-035B şi traiectoria sa poate fi urmărită pe orbit.ing-now.com.

În ultimele două zile, altitudinea ei a scăzut cu circa 80 de kilometri, iar SpaceNews a raportat că observaţiile de la sol făcute de amatori au arătat că se rostogolea şi nu era controlată. Acest lucru şi viteza sa fac imposibil de prevăzut unde va ateriza, când atmosfera terestră o va atrage.

McDowell a spus că, cel mai probabil, o sa cadă în mare, având în vedere că suprafaţa planetei este acoperită de apă în proporţie de 71%. El a spus că unele părţi vor rezista reintrării şi că prăbuşirea lor va fi „echivalentul prăbuşirii unui avion de mici dimensiuni împrăştiat pe 100 de mile”.

Începând cu anul 1990, nimic cu o greutate mai mare de 10 tone nu a fost lăsat deliberat să orbiteze pentru a reintra necontrolat, a subliniat el. Componenta principală a Long March 5B este considerat că are 21 de tone.

„Ce e rău este că asta e chiar o neglijenţă din partea Chinei”, a mai spus astrofizicianul.

Pe baza actualei poziţionări pe orbită, racheta trece deasupra Pământului în nord până la New York, Madrid şi Beijing şi în sud, până la Chile şi Wellington (Noua Zeelandă), şi este posibil să îşi facă reintrarea în orice punct în interiorul acestei zone.

Este aşteptat ca ea să revină pe Pământ pe 10 mai, plus sau minus două zile.

Lansarea rachetei a fost parte din seria de 11 misiuni plănuită ca parte a construcţiei staţiei spaţiale chineze, care ar urma să fie finalizată la sfârşitul anului 2022. Staţia spaţială în forma literei T va cântări aproximativ 60 de tone, mult mai mică decât Staţia Spaţială Internaţională, care şi-a lansat primul modul în 1998 şi cântăreşte aproximativ 408 tone.

Staţia spaţială a Chinei va avea un port de andocare şi va putea să se conecteze cu un satelit chinez. Teoretic, va putea fi extinsă la cel mult şase module.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.