Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partenera lui Julian Assange îi cere din nou preşedintelui Biden să renunţe la acuzaţiile de spionaj împotriva acestuia

Council of Europe
Julian Assange, fondatorul WikiLeaks

Partenera lui Julian Assange i-a cerut, din nou, preşedintelui american Joe Biden să renunţe la decizia administraţiei precedente a lui Donald Trump de a-l acuza pe fondatorul WikiLeaks de spionaj, relatează marţi dpa.

În declaraţii acordate agenţiei Press Association în afara închisorii Belmarsh din Londra, unde este deţinut australianul, Stella Moris, cu care Assange are doi copii, a subliniat că "este foarte clar că administraţia SUA trebuie să renunţe" la acuzaţiile împotriva acestuia pentru că "nu poate apăra libertatea presei şi în acelaşi timp să continue cazul".

"E mai rău decât ipocrizie, e un atac frontal asupra fundamentelor a ceea ce face ca o ţară să fie liberă şi democratică. E o moştenire sumbră pe care Biden şi-o însuşeşte, dacă nu schimbă acest curs", a subliniat Moris.

Ea a lansat un apel similar către administraţia Biden şi luna trecută, scrie Agerpres.ro.

Australianul s-a refugiat la ambasada Ecuadorului din Londra în 2012 pentru a evita extrădarea şi a obţinut azilul, iar apoi şi cetăţenia, dar în urma unor tensiuni cu Quito guvernul ecuadorian i-a revocat statutul de azilant, în 2019, şi a fost arestat de poliţia britanică. Statele Unite încearcă să obţină extrădarea lui Assange, acuzându-l că a conspirat cu fostul analist militar Chelsea Manning la dezvăluirea de documente secrete, în 2010. Susţinut de numeroase organizaţii pentru libertatea presei, Assange riscă 175 de ani de închisoare în SUA pentru difuzarea, începând de atunci, a peste 700.000 de documente clasificate privind activităţile militare şi diplomatice americane, în special în Irak şi Afganistan.

SUA au făcut apel la o decizie a unui judecător britanic care a blocat extrădarea fondatorului WikiLeaks cu argumentul că ar fi nocivă pentru sănătatea sa mintală, o audiere preliminară fiind prevăzută pentru miercuri la Londra.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.