Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Participanţii la Congresul FUEN, campanie de strângere a unui milion de semnături pentru minorităţi

udmr

Peste 200 dintre participanţii la Congresul FUEN - Uniunea Federativă a Naţionalităţilor Europene - au lansat, vineri seară, la Castelul Banffy din Bonţida, (judeţul Cluj) campania de strângere a unui milion de semnături pentru protecţia minorităţilor din UE. Campania de strângere a semnăturilor de susţinere pentru Minority SafePack Initiative a fost lansată în prezenţa preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, a preşedintelui FUEN, Vincze Lorant, şi a preşedintelui comisiei de iniţiativă a Minority SafePack şi fost preşedinte al FUEN, Hans Heinrich Hansen. Cei trei au fost primii semnatari pentru iniţiativă, pe un panou cu harta Europei, amplasat în curtea Castelului Banffy, urrmând ca semnăturile propriu-zise să fie adunate începând din zilele următoare, conform Agerpres.

'Am progresat, am început pas cu pas şi cred că ceea ce am plănuit vom fi gata să îndeplinim şi să strângem cele un milion de semnături, pentru că suntem în stare să le obţinem. Credem cu tărie că avem dreptate, că 60 de milioane de oameni din Europa aparţinând minorităţilor merită mai mult decât au acum şi cred că ceea ce facem este bine, nu vrem să luăm nimic de la nimeni, ci să adăugăm. Avem nevoie de puterea solidarităţii şi credem că minorităţile pot arăta solidaritate. Organizarea pentru colectarea unui milion de semnături este o provocare şi va trebui să găsim parteneri care să ne ajute în această campanie, trebuie să convingem opinia publică şi să explicăm intenţiile noastre, să îi combatem pe cei care cred că Minority SafePack este o ameninţare la adresa majorităţii', a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, în cadrul evenimentului festiv de lansare a campaniei.

Pe 20 aprilie, Kelemen Hunor a declarat, la Cluj, că proiectul a fost iniţiat de UDMR şi de alte câteva formaţiuni din Europa. 'Minority SafePack este cel mai mare proiect politic al FUEN, iniţiat de UDMR, Partidul Popular din Tirolul de Sud (SVP) şi Tineretul Naţionalităţilor Europene (YEN). Scopul documentului, ce are ca motto 'Nu eşti singur. Un milion de semnături pentru diversitatea Europei', este să ridice nivelul de protecţie al minorităţilor naţionale din competenţa exclusivă a statelor membre la cel al UE. Minority SafePack propune un set de măsuri şi acte normative care să contribuie la protejarea şi afirmarea intereselor minorităţilor naţionale şi etnice autohtone europene în următoarele domenii: limbi regionale şi minoritare, cultură şi învăţământ, politica regională, reprezentare publică, egalitate, audiovizual şi alte instrumente media, sprijin regional (de stat)', a spus Kelemen Hunor.

Pachetul de propuneri pentru protecţia minorităţilor a fost depus în 2013 de către comisia de iniţiativă, iar Comisia Europeană, invocând lipsa de competenţă a UE, a refuzat înregistrarea. Iniţiatorii au apelat la Curtea de Justiţie a UE, au câştigat, iar Comisia Europeană i-a invitat la negocieri şi a acceptat 9 propuneri din cele 12 iniţiale. Pentru continuarea demersului legislativ la nivelul forurilor europene, iniţiatorii trebuie să adune, în termen de 12 luni, un milion de semnături de susţinere, din cel puţin şapte state ale UE.

Kelemen Hunor spune că din România îşi propune să adune peste 200.000 de semnături. Congresul anual al FUEN, organizat în 2017 la Cluj-Napoca, se desfăşoară în perioada 17-20 mai.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.