Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Participare record la alegeri în Hong Kong: mai mult de 60 la sută din votanți și-au exprimat opţiunea electorală

Inquam Photos/ Octav Ganea
alegeri tur II prezidentiale 24 11 2019

Alegătorii din Hong Kong s-au prezentat în număr record la vot duminică, mai mult de 60 la sută din electorat exprimându-şi opţiunea electorală în scrutinul pentru consiliile districtuale din teritoriul răvăşit de proteste, relatează dpa, potrivit Agerpres.

Citește și: Ambasada României în Regatul Unit atrage atenția în privința secțiilor din Londra: 'Există riscul unor uşoare aglomerări'

Consiliile districtuale reprezintă prima treaptă în sistemul de guvernare semi-democratic al insulei, dar votul este perceput pe scară largă ca un referendum după lunile de demonstraţii anti-guvernamentale care au zguduit fosta colonie britanică de la începutul lunii iunie.

Peste 1.100 de candidaţi concurează pentru 452 de locuri în consiliile districtuale din oraş.

Aproape 2,5 milioane de oameni şi-au exprimat votul până la ora locală 18:30 (10:30 GMT), cu câteva ore înainte de închiderea urnelor, potrivit oficialilor electorali.

Locuitorii au declarat pentru dpa că votul a avut o importanţă mult mai mare pentru ei decât în anii trecuţi.

"Alegerile sunt ultima şansă de a ne exprima opinia. Cele mai multe dintre proteste au fost interzise de guvern", a declarat un funcţionar bancar în vârstă de 26 de ani după ce şi-a exprimat votul.

Jason, un freelancer în vârstă de 30 de ani, a aşteptat mai bine de o oră în faţa secţiei de votare de la Colegiul Queens. ''Aş fi aşteptat şi mai mult. Vrem democraţie şi sfârşitul violenţei poliţiei'', a spus el.

Grupările pro-democraţie au folosit lunile de protest şi furie faţă de guvernul din Hong Kong pentru a atrage noi simpatizanţi şi a-şi promova agenda.

Protestele au fost declanşate în iunie de nemulţumirea populaţiei faţă de adoptarea unui cadru legislativ ce ar fi permis extrădarea rezidenţilor în China continentală, dar au devenit, ulterior, o mişcare de masă împotriva guvernării locale, a celei de la Beijing, dar şi a violenţei poliţiei.

Sute de mii de oameni au participat la proteste, mulţi motivaţi de teama creşterii influenţei din partea Beijingului, în pofida promisiunilor de semi-autonomie până în 2047.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.