Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Particularitățile modului în care opera Doctorul

sorin oprescu agerpres

Hotnews:

Multi se intreaba azi, dupa arestarea primarului Sorin Oprescu, de ce acum si cum a fost posibil. A fost posibil din cauza unui mod de operare pe cat de strident, pe atat de dificil de probat. Cum bine sublinia Laura Stefan, una e sa banuim cu totii ca X fura, alta e sa transformi suspiciunea intr-un probatoriu solid. S-a intamplat tocmai acum, sambata noaptea, dintr-un motiv care tine mai degraba de hazard. Tocmai in aceasta zi Oprescu a umilit pe cine nu trebuia. Omul care trebuia sa-i aduca spaga cerea o amanare pe motiv ca i-a murit bunicul. Primarul si-a exprimat durerea in cot fata de acest trist eveniment. Scos din minti, omul s-a dus direct la procurori, iar restul il stiti. Oprescu n-a realizat ce i s-a intamplat nici la DNA, cand si-a intrebat propriul denuntator daca banii erau marcati. Dar ce merita cu adevarat subliniat in cazul Oprescu sunt cateva particularitati1. Tupeul nemarginit in furt. Oprescu si ceilalti din retea aveau toate motivele sa se teama de o ancheta din moment ce in acest an au fost ridicati alti trei oficiali din primarie, intre care si un consilier al primarului... 2. Capacitatea fantastica de a juca inocenta. N-am mai vazut pe nimeni in stare sa-si infiereze cu atata manie acuzatorii din spatiul public, cu numai cateva ore inainte de a fi prins in flagrant... 3. Prizonier in caruselul spagii. Va intrebati, firesc, cum e posibil sa se comporte atat de sigur de el, de sfidator, de inconstient... 4. Reteaua de complicitati. Aici intra consilieri personali, directori din primarie, reteaua de prestatori de servicii selectati in functie de disponibilitatea de a plati comisioane la castigarea contractelor... 5. Transpartinicul cinic. Oprescu a parasit oficial PSD, dar a pastrat relatii bune cu toate partidele si cu personajele cheie de pe scena politica. Din acest motiv, cu exceptia unor ONG-uri, Oprescu n-a avut parte de opozitie reala... 6. Dispretul maxim fata de servicul public. Oprescu, la fel ca alti primari, prioritiza lucrari, efectua plati sau aloca bugete in functie de cine plateste spaga... 7. Protejat pana la final de mandat? Daca asa a actionat in toti acesti sapte ani, cum de l-au prins abia acum, la sfarsitul celui de-al doilea mandat? A beneficiat de clementa unor institutii? Cel putin Curtea de Conturi, care avea capacitatea de audit pe valoarea contractelor si oportunitatea unor investitii poate spune daca a sesizat la timp alte institutii si ce s-a intamplat cu rapoartele lor daca nu cumva chiar fostul sau coleg de partid, Nicolae Vacaroiu, n-a inchis ochii.  Sunt unii care vad iarasi conspiratia serviciilor care scot candidati din cursa pentru a face loc altora. Nu dispunem pana acum de nici un indiciu credibil ca avem de-a face cu asa ceva.  Si ne intoarcem de unde am inceput. Oricat s-ar fi straduit sa-l prinda procurorii, fara largul concurs al primarului care lua spagi chiar daca stia ca exista 100% sanse sa fie prins, n-ar fi reusit sa-l inhate. Oprescu a pierit pe limba lui.

Digi24:

Viktor Orban a făcut din criza refugiaţilor o prăpastie în mijlocul Europei. Dar el face asta de mult timp. Este la al treilea mandat de premier al Ungariei şi are în spate multe scandaluri. Aşa a ajuns unul dintre cei mai controversaţi lideri de pe continent. „Cetăţeni! Invazia rusească şi dictatura comunistă s-au instalat acum 40 de ani. Naţiunea maghiară a avut ocazia o singură dată, doar o dată a avut destulă putere şi curaj să încerce să atingă ţelurile sale stabilite în 1848: independenţa naţională şi libertatea politică!”, spunea Viktor Orban, în 1989. Era anul în care Cortina de Fier se ridica din inima Europei. Viktor Orban era atunci un tânăr şi promiţător politican. Îi critica pe ruşi şi vorbea pătimaş despre democraţie. Un sfert de veac mai târziu, e omul criticat, printre multe altele, tocmai pentru că a slăbit democraţia ungară şi pentru că a devenit omul „rusului Putin” în interiorul Uniunii Europene.În 1998, când avea 35 de ani, Viktor Orban devenea premierul Ungariei. În acest prim mandat, Ungaria a intrat în NATO, inflaţia a scăzut, iar ţara a înregistrat o creştere economică importantă. Dar aceste reuşite nu au fost extrem de convingtoare pentru electorat. În 2002, Orban şi partidul lui pierdeau alegerile în faţa socialiştilor maghiari. Cei care i-au urmărit cariera politică spun că tocmai acest eşec l-a radicalizat. L-a transformat în omul căruia i se spune „Viktator”. În liderul care a reuşit să scoată şi 100.000 de oameni în stradă, împotriva lui. Acum, Viktor Orban are 52 de ani, este la al treilea mandat şi are în spate un parcurs de mulţi considerat îngrijorător.

Ziarul Financiar:

Pieţele pariază că Banca Centrală Europeană îşi va arunca în lupta cu stagnarea economică, cu deflaţia şi cu volatilitatea de pe burse întregul arsenal de arme atomice, că va cheltui practic nelimitat pe achiziţiile de active. Însă la şase luni de când banca centrală a zonei euro a intrat în acest război al devalorizării şi întăririi pieţelor, voci chiar din interiorul instituţiei spun că experimentul deja s-a împotmolit. În SUA, pionierul programelor de Quanti­tative Easing (achiziţii masive de active cu bani electronici), după şase ani de experimente şi 4.500 miliarde de dolari cheltuiţi, Rezerva Federală recunoaşte că bomba sa nucleară s-ar putea să fi fost la fel de eficientă ca o salvă de obuze de paradă pentru economie.  Economistul austriac Ewald Nowotny, membru în consiliul guvernator al BCE, a explicat într-un interviu acordat Bloomberg că programul de achiziţii de active al băncii „nu a avut atât de mult succes pe cât am sperat“. Cauza: insuficiente active diponibile pentru vânzare şi … birocraţia, durata prea mare a procesului de achiziţie.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.